2025. 04. 05., szombat
Vince
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Patrícius Borház

Kategória: Európai Unió | Szerző: F.I., 2016/12/11

Szép szőlészetben az Év Pincészete

A borász szakma egyik legjelentősebb hazai elismerését, az Év Pincészete-díjat idén a Bodrogkisfalud határában sikeresen tevékenykedő Patrícius Borház Kft. érdemelte ki.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Magyar Borakadémia (MB), valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) 2002-ben alapított díjának győztesét évente azok közül választják ki, akik az adott évben a legtöbbet tették itthon és külföldön a magyar bor és a borkultúra népszerűsítéséért. A bodrogkisfaludi Várhegy-dűlő központjában, illetve a környék öt településének határában hét dűlőben összesen 85 hektáron gazdálkodó szőlészetnek és borászatnak a közösségére korábban is felfigyelhetett a szakma, hiszen 2013-ban ők kapták meg a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” címet.

Amint a díj átadásakor Nyikos István, az országos díj odaítélését évtizedek óta szervező Bacchus Art Stúdió vezetője egyebek közt elmondta: a családi szőlő- és borgazdasági cég tulajdonosainak – Kékessy Dezsőnek és leányának, Kékessy Katinkának – a múltból építkező, ám a jövő iránt érzett elkötelezettsége hozta meg az elismerést.

Molnár Péter cégvezető-birtokigazgató elmondta, munkájukban valóban nagy szerepet szántak a Tokaj-hegyaljai tradícióknak, a hagyományok felélesztésének. Jelezte: a Kékessy család a birtok kialakításában tudatosan választotta a múlt századokban is szőlővel művelt dűlőket. A szőlőfajtáik nagy részét – a fiatal és az idősebb tőkékkel – a Furmint, a Hárslevelű, a Sárga muskotály és például a Zéta adja. Borházuk a legkorszerűbb eszközökkel van felszerelve. A szőlő feldolgozása az ún. gravitációs eljárással történik, amelyre a kíméletesség jellemző. A régi borkészítés hagyományait ötvözik a modern technológiákkal.

Eredményességükhöz – amiért az elismerést, az Év Pincészete címet 2016-ban megkapták – nagymértékben hozzájárult az, hogy boraik Európán kívül, a tengerentúli országokba is eljutnak. Az értékesítésből származó nettó bevételük 2015-ben csaknem 320 millió forint volt, mintegy 27 százalékkal magasabb ez előző évinél. Bevételük negyede, 24–25 százaléka az exportból származott. Az is figyelemre méltó, hogy az előző évi veszteséggel szemben ekkora bevételnél 9 millió forint fölötti nyereséget értek el.

A kitüntetési ünnepségen Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára arról is szólt, hogy a Patrícius Pincészet sikere a folyamatos és mindig szakszerű, tudatos birtoképítési tevékenység elismerése. Nem véletlen, hogy Kékessyék mindig tudták, mit kell a gazdag hagyományokkal kezdeni.

A tulajdonos Kékessy Dezső szerint a sikeres közös munka az, amely meghozza a legfontosabbat, a piac díját. Felmenői úgy apai, mint anyai ágon a 18. századtól ismert szőlőbirtokosok voltak Tokaj-Hegyalján, illetve Mátraalján. A bodrogkisfaludi Várhegy-dűlőben évekkel ezelőtt (az egykori uradalmi présházból) felépített borházból háromféle nedű kerül ki: a száraz borok, a késői szüretelésből származók és az aszúk.

Az Év Pincészete vándordíj átadásakor Légli Ottó, a HNT elnöke méltatta a díjazottat. Egyebek közt elmondta: a borásztársadalomnak fontos, hogy jó példát adjanak az ilyen pincészetek. Az külön elismerést érdemel, hogy a Patrícius sokat tesz a tokai borban rejlő lehetőségek kihasználásáért. Dr. Zelnik József, a borakadémia elnöke értékes történelmi fejtegetése után elmondta, hogy a Tokaj-hegyaljai borászok nemes küldetése, hogy a borvidéket valóban Európa szívébe emeljék. Az ’arany értékű’ Tokai Aszút méltán emlegették gyógyszernek az egykori császári, királyi udvarokban is. Most a legjobb úton haladunk, hogy ez az elismerés erősödjék – tette hozzá.

Dűlők és szüretelők

Egy 1737-es királyi besorolás a tokaj-hegyaljai szőlőterületeket 27 falu köré, 3 kategóriába osztotta. Valamennyi a Patricius Borászathoz tartozó dűlő első osztályú: Teleki, Sajgó, Bendecz, Lapis, Czigány, Várhegy, Szárhegy. Ez a vulkáni eredetű andezit és riolittufán elhelyezkedő, itt-ott löszfoltokkal kiegészülő különleges elhelyezkedés Tokaj-Hegyalja legjobb dűlői közé emeli területeiket. A tokai bor ezek miatt is méltán viseli a legkiválóbbak címeit: a Tokaji Aszú borok hírneve szerte a világban jól cseng.
Tokajban, a borház szőlőiben a szüret október végén – november közepén kezdődik és két részre osztható. A borvidék szereplői – így a „Patríciusok” is – általában először az érett, töppedt bogyókat kézzel kiszedik a fürtökből. Legtöbbször nők végzik ezt a műveletet, mivel ők sokkal aprólékosabbak. Azután a kevésbé botrytalizálódott tőkéket szüretelik le. Erjedés után a(z alap) bort 136 literes gönci hordókba teszik.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Eredmények és kudarcok az uniós csatlakozástól napjainkig
„Húsz év az Európai Unióban és a jövő” címmel január elején szervezett online szakmai kerekasztal beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztálya. Az EU-csatlakozás várakozásairól, a magyar agrárium reményeiről és csalódásairól Kapronczai Istvánt, az Agrárgazdasági Kutatóintézet nyugalmazott főigazgatóját, az MKT mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztályának elnökségi tagját kérdeztük.
Két évtized tanulságai
Húsz éve, hogy beléptünk az Európai Unióba. Napjainkban sok vita zajlik arról, hogy mit adott Magyarországnak a tagság, milyen eredményeket értünk el, és milyen problémákkal szembesültünk? Font Sándorral, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnökével végeztünk el egy időutazást.
Állandóan igazolnia kell a létét az Európai Uniónak
Idén május elsejével töltjük be az Európai Unióban a húszéves tagságunkat. A belépéssel új perspektívát, lehetőséget kapott Magyarország arra, hogy a gazdaság, benne az agrárágazat felzárkózzon a nyugati színvonalhoz. Persze, már a kezdeti időszak sem volt zökkenőmentes, de az elmúlt két évtized jelentős fejlődésről tanúskodik. Dr. Mezei Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág, agrár- és uniós kapcsolati központ vezetője az uniós csatlakozást követő években aktívan vett részt az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának a munkájában, és a FAO római központjában is képviselte Magyarországot. Vele beszélgettünk.
Zöld keresztet minden magyar szántóra!
Az Agrárium7 – a kamarai választásokra készülve - a következő hetekben a megyei kamarai elnökök szakmai véleményét igyekszik közvetíteni a gazdálkodók számára. Elsőként Hubai Imre Csaba, a NAK a Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke, Dr. Pusztavámi Márton a NAK Vas megyei elnöke és Berek Gábor, a NAK Somogy megyei elnöke válaszoltak a kérdésekre.
Mi várható az új KAP stratégiától?
Kapronczai István agrárszakértő igen jártas az agrárstratégiák készítésében, ezért is kérdeztük az új Közös Agrárpolitikához készített, és benyújtott magyar stratégiai tervről.
A KAP zöld programja
A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége (MTBSzSz) online konferenciát rendezett „Tápanyag-utánpótlási lehetőségek mikrobiológiai termékekkel és azok gazdaságossági előnyei” címmel. A tartalmas előadásokból Dr. Juhász Anikónak, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárának az előadását idézzük fel.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza