2024. 11. 30., szombat
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Élelmiszer-előállítás biztonságosan

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Balogh Miklós, élelmiszer-biztonsági tanácsadó és Dr. Juhász Csaba egyetemi docens, Debreceni Egyete, 2014/01/10
Címkék: élelmiszerlánc, élelmiszerbiztonság, nyomonkövethetőség, egészséges táplálkozás

Az emberek jogosan várják el, hogy az általuk elfogyasztani kívánt élelmiszer biztonságos és egészséges legyen. Az élelmiszerek okozta megbetegedések és ártalmak a legkellemetlenebbek, rosszabb esetben halálos kimenetelűek is lehetnek.

A nemzetközi élelmiszer-kereskedelem és a külföldre utazások egyre növekednek, jelentős társadalmi és gazdasági előnyöket hozva maguk után. Ugyanakkor könnyen elősegítik a megbetegedések terjedését világszerte. Az étkezési szokások Európában szintén nagy változáson mentek keresztül az elmúlt két évtizedben. Új élelmiszer-készítési, feldolgozási- és elosztási technikák fejlődtek ki e változásokra reagálva. Az élelmiszer-higiénia hatékony kézbentartása és ellenőrzése éppen ezért életbevágóan fontos, hogy elkerüljük az emberi egészségre ártalmas és gazdasági következményekkel járó élelmiszerek okozta betegségeket, ártalmakat és az élelmiszer-mérgezést. Mindenkinek, beleértve a termelőket, feldolgozókat, élelmiszer-szállítókat és fogyasztókat, felelőssége van abban, hogy biztosítsuk a fogyasztásra alkalmas és biztonságos élelmiszert.

Felértékelődött az élelmiszerbiztonság

A világ nagy részén végbemenő globalizáció jelentősen érezteti a hatását az élelmiszer-ellátás területén, ami oda vezetett, hogy különösen nagy gondot kell fordítani az élelmiszerbiztonságra. A létrejött iparszerű élelmiszer-gyártási, -szállítási, -raktározási logisztika során a veszélyeztetettek köre a családi termék-előállításhoz képest megtöbbszöröződött. Ugyanakkor a nem megfelelő termék kivonása a piacról nagy költséget igényel, s ez által a kockázat közvetve is megnő.

Ezzel a folyamattal, azaz az élelmiszer-biztonság felértékelődésével együtt járt az élelmiszer-hamisítás megjelenése. Gondoljunk a közelmúlt élelmiszer-hamisítási botrányára, amikor lóhús került kiskereskedelmi forgalomba marhahús gyanánt.

Az elmúlt évtizedben több eltérő eredetű élelmiszerbotrányt is megfigyelhettünk, amelyek több árucsoportban jelentkeztek a különböző állati termékektől a pirospaprika őrleményen keresztül az Escherichia coli baktériummal fertőzött uborkáig. Ezek némelyike hazánkat is érintette (méz, fűszerpaprika, sertéshús).

Az Európai Unióban emlékezetes volt az a dioxinbotrány, amikor a belga csirkehúsban találtak dioxint, amely az állati keveréktakarmányból került a csirkékbe. A nem megfelelően ellenőrzött tápgyártás során került a takarmányba olyan zsiradék, amelyből aztán a biológiai transzformációval a húsban is megjelent a rákkeltő vegyület.

Az élelmiszerhigiénia hatékony kézben tartása és ellenőrzése életbevágóan fontos

Biztonság és nyomonkövethetőség

Az előzőekben tárgyaltak arra mutatnak rá, azt erősítik meg, hogy egy ország élelmiszer-biztonsági rendszerének folyamatosan vizsgálnia, figyelnie (monitorozás) kell az elsődleges termeléstől kiindulva a növénytermesztésben, kertészetben, állattenyésztésben felhasznált input anyagokat, valamint az élelmiszer-feldolgozást és -forgalmazást (élelmiszer-logisztika) is.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Törvény 1. paragrafusa kimondja, hogy

„A törvény célja az élelmiszerlánc szereplőire vonatkozó követelmények megfogalmazásával és egységes hatósági felügyeletének megteremtésével

a) a végső fogyasztók egészségének, a fogyasztók és az élelmiszer-vállalkozások érdekeinek védelme, valamint a biztonságos, illetve a megfelelő minőségű élelmiszer előállításához, továbbá az élelmiszerek nemzetközi kereskedelméhez szükséges garanciák biztosítása;
b) az élelmiszerláncban a lehetséges kockázati tényezők számának csökkentése érdekében – figyelemmel a lakosság egészséges és biztonságos élelmiszerrel való ellátására – a helyi, illetve regionális kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés elősegítése;”

Az ábra a jól ismert élelmiszerlánc (termelőtől a fogyasztóig) szereplőit mutatja, ahol minden láncszem valamilyen mértékben magában hordozza az élelmiszer-biztonság és nyomon követhetőség iránti igényt mindkét irányban.

Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának két feltétele a minőség és a biztonságuk. Az élelmiszer-biztonság az a feltételrendszer, melynek teljesülése esetén az élelmiszer nem ártalmas az egészségre, életminőségre, nem okoz kárt a fogyasztónak. Az élelmiszer-minőség mindazon feltételek teljesülése, melyekkel az élelmiszer piaci versenyképessége biztosítható, értéke leírható.

Kockázati tényezők

A lakosságot érintő jelentősebb kockázatok az alábbiak szerint csoportosíthatók (Szeitzné Szabó Mária, 2008):

Legnagyobb kockázatot jelentő mikrobák:

  • Salmonella (hús, főleg baromfihús, tojás, tejpor, tojáslé, tojás alapú élelmiszerek, fűszerek);
  • Campylobacter (baromfihús, nyers tej, víz);
  • Listeria (nyers tej, nyers tejből készített sajtok, lágysajtok, közvetlen fogyasztásra szánt ún. RTEélelmiszerek);
  • Haemorrhagiás E. coli (marhahús, nyers tej, trágyával szennyezett zöldségek /főként saláták/, ivóvíz, csírák);
  • Calicivírusok (bogyós gyümölcsök, saláták, de bármilyen élelmiszer lehet);
  • Clostridium botulinum (házi húskészítmények, sonka, kolbász, konzerv);
  • Toxoplasma (nem jól hőkezelt hús, bármilyen utólag szennyezett élelmiszer);

Legnagyobb kockázatot jelentő élelmiszerek:

  • baromfihús (Salmonella, Camphylobacter), főleg keresztszennyezés útján;
  • nyerstej, tejtermékek (Camphylobacter, Listeria, kullancs-encephalitis vírus);
  • tojás, tojásos termékek (Salmonella);
  • hidegkonyhai, cukrászati termékek (Salmonella, Staphylococcus, vírusok);
  • kagylók (vírusok);
  • saláták, csírák (E. coli, Salmonella, vírusok).

Legkockázatosabb egységek:

  • tejüzemek;
  • húsüzemek;
  • tápszerüzemek;
  • nagy létszámot ellátó közétkeztetési konyhák, főleg gyermekétkeztetési és kórházi konyhák;
  • nagy adagszámú hidegkonyhák, cukrászatok.

Mindezen felsorolások, ismeretek közlése nem nélkülözheti különösen az otthoni mikrobiológiai élelmiszerbiztonság növelésének fontosságát. Nagyon sokszínű lett ugyanis ebben a szektorban a kép, mind az élelmiszerek eredetét (kifőzdékből, utcai értékesítésből vásárolt), mind pedig az alapanyagokat (fagyasztott áru, tenger gyümölcsei) illetően. A helyes gyakorlat megismertetéséhez elengedhetetlen az élelmiszer-biztonsági közoktatás fejlesztése is.

Ezek a követelmények a folyamatok olyan szabályozását, adminisztrációját követelik meg, amelyből megállapítható, nyomon követhető az emberi (állati) egészségre káros anyagok mozgása a szántóföldtől a fogyasztói asztalig. Ehhez társul az úgynevezett kockázatelemzés és kockázatbecslés, amellyel együtt jár a fogyasztó számára közérthető tájékoztatási kötelezettség (kockázatkommunikáció). Sokat tehet a média is annak érdekében, hogy a lakosság tudatosabb legyen az élelmiszer-biztonsági kockázatok terén.

Az élelmiszer-biztonság tanúsítása

Az élelmiszer-biztonság rendszere ezen szemlélet szerint magában foglalja az előállításban az úgynevezett Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatot (GAP), amely azután kiegészül a Helyes Gyártási, Higiéniai Gyakorlattal (GMP, GHP) szakmai, technológiai előírásainak betartásával. Erre épül a kötelező HACCP rendszer bevezetése és alkalmazása.

A HACCP rendszer bevezetése Magyarországon az EU-hoz történő csatlakozástól (2004. május 1.) az élelmiszer- ipari üzemekben kötelező, függetlenül attól, hogy nagyüzemről vagy egyszemélyes vállalkozásról van szó.

Az elsődleges termelők és a feldolgozók bíztak abban, hogy a megszerzett tanúsítvány egyértelmű piaci előnyöket fog jelenteni, azonban ez nem így történt. A vevőnek bemutatott rendszertanúsítvány nem jelent automatikus termékminősítést, erre más szabványok szolgálnak.

Az élelmiszer-biztonság előtérbe kerülésével a HACCP rendszer vált kötelezővé az élelmiszer-feldolgozók, forgalmazók körében, azonban ez ma már általános minimum követelménynek tekinthető, és mivel nem szabvány alapú, nem is tanúsítható.

A nagy- és kiskereskedelmi megrendelői szektorokra jellemzően az utóbbi években 2 irányvonal bontakozott ki. Az egyik (nevezzük lojálisnak) különösebben nem igényli a tanúsított minőségirányítási és/vagy élelmiszer-biztonsági rendszer működtetését, számára a termék megbízhatósága, az évek óta bizonyítottan egyenletes jó minősége számít. Megelégszik az auditált ISO 9001 és HACCP integrált formában működtetett rendszerrel, sok esetben a HACCPigazolást önmagában is elfogadja. Gyakori, hogy a stabil üzleti kapcsolat hátterében évtizedes személyes (sőt baráti) ismeretség húzódik.

A másik irányvonal alapvetően a multinacionális áruházláncokra jellemző, ők az élelmiszer beszállítóktól nemzetközi standardok (IFS, BRC, ISO 22000, GLOBALGAP, stb.) szerinti tanúsítványt (certifikáció) kérnek az előállítási folyamat megfelelőségének bizonyítására, míg egyes áruházláncok kizárólag saját szabványuk (TFMS) alapján minősítik beszállítóikat ún. vevői audit alapján. Gyakori, hogy az előzetes helyszíni szemlét követően alvállalkozónak (akkreditált tanúsító cégnek) adják ki az auditálási feladatot.

Új feladatot jelent napjainkban az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos oktatás, nevelés színvonalának javítása, hiszen a hagyományos több generációs együttélésen alapuló családmodell egyre inkább háttérbe szorul, így nincs mód az ilyen irányú ismeretek tapasztalati úton történő átörökítésére. Az új, mindinkább a városi életforma pedig új technológiákkal előállított élelmiszereket, illetve alapanyagokat használ, így az oktatás terén is új feladatokat fogalmazhatunk meg, s ez igaz a képzés minden szintjére, amiben különleges szerep hárul a média szakembereire is. Külön feladat lesz az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos ismeretek megjelenítése a nemzeti alaptantervben.

Ajánlott kiadványokMikó - Papp - Kristó - Boros - Imre:
Agrár- és vidékfejlesztési igazgatás

Ez is érdekelhetiFejlesztés előtt: Brojleristállók építéseBorászat: A korrupció marketingeszköz - a francia és magyar paradoxonFontos változások a földforgalmi szabályokban

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.
Erősödő zöld célkitűzések
Szeptember 12-13-án rendezik meg Hajdúnánáson, a Kendereskertben az V. Öko Expot. A kétnapos rendezvényen a hazai ökológiai gazdálkodás helyzetéről széles kitekintésben lesz szó, mivel a szakemberek egész sora tart előadást az ökogazdálkodás egy-egy fontos területéről. Nem maradhatnak ki az előadók sorából a Magyar Biokultúra Szövetség, ezen belül a Biokultúra Nonprofit Kft. képviselői sem, mivel önálló programot, szakmai beszélgetést is szerveznek.
Szentesen jó válaszokat adnak az újabb kihívásokra
Mozgalmas félévet tudhatnak maguk mögött a hazai kertészeti ágazat szereplői, közülük is a DélKerTÉSZ félezer főt számláló közössége. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ régi-új elnöke a helyi értékek megőrzését tartja az egyik legfontosabb feladatának, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagsága a legjobb feltételekkel termelje meg a termékeit, mégpedig a környezet megvédésével. Mivel az élet sosem áll meg, az elnökkel bőségesen volt miről beszélgetnünk.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza