2025. 05. 19., hétfő
Ivó, Milán
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Élelmiszer-előállítás biztonságosan

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Balogh Miklós, élelmiszer-biztonsági tanácsadó és Dr. Juhász Csaba egyetemi docens, Debreceni Egyete, 2014/01/10
Címkék: élelmiszerlánc, élelmiszerbiztonság, nyomonkövethetőség, egészséges táplálkozás

Az emberek jogosan várják el, hogy az általuk elfogyasztani kívánt élelmiszer biztonságos és egészséges legyen. Az élelmiszerek okozta megbetegedések és ártalmak a legkellemetlenebbek, rosszabb esetben halálos kimenetelűek is lehetnek.

A nemzetközi élelmiszer-kereskedelem és a külföldre utazások egyre növekednek, jelentős társadalmi és gazdasági előnyöket hozva maguk után. Ugyanakkor könnyen elősegítik a megbetegedések terjedését világszerte. Az étkezési szokások Európában szintén nagy változáson mentek keresztül az elmúlt két évtizedben. Új élelmiszer-készítési, feldolgozási- és elosztási technikák fejlődtek ki e változásokra reagálva. Az élelmiszer-higiénia hatékony kézbentartása és ellenőrzése éppen ezért életbevágóan fontos, hogy elkerüljük az emberi egészségre ártalmas és gazdasági következményekkel járó élelmiszerek okozta betegségeket, ártalmakat és az élelmiszer-mérgezést. Mindenkinek, beleértve a termelőket, feldolgozókat, élelmiszer-szállítókat és fogyasztókat, felelőssége van abban, hogy biztosítsuk a fogyasztásra alkalmas és biztonságos élelmiszert.

Felértékelődött az élelmiszerbiztonság

A világ nagy részén végbemenő globalizáció jelentősen érezteti a hatását az élelmiszer-ellátás területén, ami oda vezetett, hogy különösen nagy gondot kell fordítani az élelmiszerbiztonságra. A létrejött iparszerű élelmiszer-gyártási, -szállítási, -raktározási logisztika során a veszélyeztetettek köre a családi termék-előállításhoz képest megtöbbszöröződött. Ugyanakkor a nem megfelelő termék kivonása a piacról nagy költséget igényel, s ez által a kockázat közvetve is megnő.

Ezzel a folyamattal, azaz az élelmiszer-biztonság felértékelődésével együtt járt az élelmiszer-hamisítás megjelenése. Gondoljunk a közelmúlt élelmiszer-hamisítási botrányára, amikor lóhús került kiskereskedelmi forgalomba marhahús gyanánt.

Az elmúlt évtizedben több eltérő eredetű élelmiszerbotrányt is megfigyelhettünk, amelyek több árucsoportban jelentkeztek a különböző állati termékektől a pirospaprika őrleményen keresztül az Escherichia coli baktériummal fertőzött uborkáig. Ezek némelyike hazánkat is érintette (méz, fűszerpaprika, sertéshús).

Az Európai Unióban emlékezetes volt az a dioxinbotrány, amikor a belga csirkehúsban találtak dioxint, amely az állati keveréktakarmányból került a csirkékbe. A nem megfelelően ellenőrzött tápgyártás során került a takarmányba olyan zsiradék, amelyből aztán a biológiai transzformációval a húsban is megjelent a rákkeltő vegyület.

Az élelmiszerhigiénia hatékony kézben tartása és ellenőrzése életbevágóan fontos

Biztonság és nyomonkövethetőség

Az előzőekben tárgyaltak arra mutatnak rá, azt erősítik meg, hogy egy ország élelmiszer-biztonsági rendszerének folyamatosan vizsgálnia, figyelnie (monitorozás) kell az elsődleges termeléstől kiindulva a növénytermesztésben, kertészetben, állattenyésztésben felhasznált input anyagokat, valamint az élelmiszer-feldolgozást és -forgalmazást (élelmiszer-logisztika) is.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Törvény 1. paragrafusa kimondja, hogy

„A törvény célja az élelmiszerlánc szereplőire vonatkozó követelmények megfogalmazásával és egységes hatósági felügyeletének megteremtésével

a) a végső fogyasztók egészségének, a fogyasztók és az élelmiszer-vállalkozások érdekeinek védelme, valamint a biztonságos, illetve a megfelelő minőségű élelmiszer előállításához, továbbá az élelmiszerek nemzetközi kereskedelméhez szükséges garanciák biztosítása;
b) az élelmiszerláncban a lehetséges kockázati tényezők számának csökkentése érdekében – figyelemmel a lakosság egészséges és biztonságos élelmiszerrel való ellátására – a helyi, illetve regionális kistermelői élelmiszer-előállítás és értékesítés elősegítése;”

Az ábra a jól ismert élelmiszerlánc (termelőtől a fogyasztóig) szereplőit mutatja, ahol minden láncszem valamilyen mértékben magában hordozza az élelmiszer-biztonság és nyomon követhetőség iránti igényt mindkét irányban.

Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának két feltétele a minőség és a biztonságuk. Az élelmiszer-biztonság az a feltételrendszer, melynek teljesülése esetén az élelmiszer nem ártalmas az egészségre, életminőségre, nem okoz kárt a fogyasztónak. Az élelmiszer-minőség mindazon feltételek teljesülése, melyekkel az élelmiszer piaci versenyképessége biztosítható, értéke leírható.

Kockázati tényezők

A lakosságot érintő jelentősebb kockázatok az alábbiak szerint csoportosíthatók (Szeitzné Szabó Mária, 2008):

Legnagyobb kockázatot jelentő mikrobák:

  • Salmonella (hús, főleg baromfihús, tojás, tejpor, tojáslé, tojás alapú élelmiszerek, fűszerek);
  • Campylobacter (baromfihús, nyers tej, víz);
  • Listeria (nyers tej, nyers tejből készített sajtok, lágysajtok, közvetlen fogyasztásra szánt ún. RTEélelmiszerek);
  • Haemorrhagiás E. coli (marhahús, nyers tej, trágyával szennyezett zöldségek /főként saláták/, ivóvíz, csírák);
  • Calicivírusok (bogyós gyümölcsök, saláták, de bármilyen élelmiszer lehet);
  • Clostridium botulinum (házi húskészítmények, sonka, kolbász, konzerv);
  • Toxoplasma (nem jól hőkezelt hús, bármilyen utólag szennyezett élelmiszer);

Legnagyobb kockázatot jelentő élelmiszerek:

  • baromfihús (Salmonella, Camphylobacter), főleg keresztszennyezés útján;
  • nyerstej, tejtermékek (Camphylobacter, Listeria, kullancs-encephalitis vírus);
  • tojás, tojásos termékek (Salmonella);
  • hidegkonyhai, cukrászati termékek (Salmonella, Staphylococcus, vírusok);
  • kagylók (vírusok);
  • saláták, csírák (E. coli, Salmonella, vírusok).

Legkockázatosabb egységek:

  • tejüzemek;
  • húsüzemek;
  • tápszerüzemek;
  • nagy létszámot ellátó közétkeztetési konyhák, főleg gyermekétkeztetési és kórházi konyhák;
  • nagy adagszámú hidegkonyhák, cukrászatok.

Mindezen felsorolások, ismeretek közlése nem nélkülözheti különösen az otthoni mikrobiológiai élelmiszerbiztonság növelésének fontosságát. Nagyon sokszínű lett ugyanis ebben a szektorban a kép, mind az élelmiszerek eredetét (kifőzdékből, utcai értékesítésből vásárolt), mind pedig az alapanyagokat (fagyasztott áru, tenger gyümölcsei) illetően. A helyes gyakorlat megismertetéséhez elengedhetetlen az élelmiszer-biztonsági közoktatás fejlesztése is.

Ezek a követelmények a folyamatok olyan szabályozását, adminisztrációját követelik meg, amelyből megállapítható, nyomon követhető az emberi (állati) egészségre káros anyagok mozgása a szántóföldtől a fogyasztói asztalig. Ehhez társul az úgynevezett kockázatelemzés és kockázatbecslés, amellyel együtt jár a fogyasztó számára közérthető tájékoztatási kötelezettség (kockázatkommunikáció). Sokat tehet a média is annak érdekében, hogy a lakosság tudatosabb legyen az élelmiszer-biztonsági kockázatok terén.

Az élelmiszer-biztonság tanúsítása

Az élelmiszer-biztonság rendszere ezen szemlélet szerint magában foglalja az előállításban az úgynevezett Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatot (GAP), amely azután kiegészül a Helyes Gyártási, Higiéniai Gyakorlattal (GMP, GHP) szakmai, technológiai előírásainak betartásával. Erre épül a kötelező HACCP rendszer bevezetése és alkalmazása.

A HACCP rendszer bevezetése Magyarországon az EU-hoz történő csatlakozástól (2004. május 1.) az élelmiszer- ipari üzemekben kötelező, függetlenül attól, hogy nagyüzemről vagy egyszemélyes vállalkozásról van szó.

Az elsődleges termelők és a feldolgozók bíztak abban, hogy a megszerzett tanúsítvány egyértelmű piaci előnyöket fog jelenteni, azonban ez nem így történt. A vevőnek bemutatott rendszertanúsítvány nem jelent automatikus termékminősítést, erre más szabványok szolgálnak.

Az élelmiszer-biztonság előtérbe kerülésével a HACCP rendszer vált kötelezővé az élelmiszer-feldolgozók, forgalmazók körében, azonban ez ma már általános minimum követelménynek tekinthető, és mivel nem szabvány alapú, nem is tanúsítható.

A nagy- és kiskereskedelmi megrendelői szektorokra jellemzően az utóbbi években 2 irányvonal bontakozott ki. Az egyik (nevezzük lojálisnak) különösebben nem igényli a tanúsított minőségirányítási és/vagy élelmiszer-biztonsági rendszer működtetését, számára a termék megbízhatósága, az évek óta bizonyítottan egyenletes jó minősége számít. Megelégszik az auditált ISO 9001 és HACCP integrált formában működtetett rendszerrel, sok esetben a HACCPigazolást önmagában is elfogadja. Gyakori, hogy a stabil üzleti kapcsolat hátterében évtizedes személyes (sőt baráti) ismeretség húzódik.

A másik irányvonal alapvetően a multinacionális áruházláncokra jellemző, ők az élelmiszer beszállítóktól nemzetközi standardok (IFS, BRC, ISO 22000, GLOBALGAP, stb.) szerinti tanúsítványt (certifikáció) kérnek az előállítási folyamat megfelelőségének bizonyítására, míg egyes áruházláncok kizárólag saját szabványuk (TFMS) alapján minősítik beszállítóikat ún. vevői audit alapján. Gyakori, hogy az előzetes helyszíni szemlét követően alvállalkozónak (akkreditált tanúsító cégnek) adják ki az auditálási feladatot.

Új feladatot jelent napjainkban az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos oktatás, nevelés színvonalának javítása, hiszen a hagyományos több generációs együttélésen alapuló családmodell egyre inkább háttérbe szorul, így nincs mód az ilyen irányú ismeretek tapasztalati úton történő átörökítésére. Az új, mindinkább a városi életforma pedig új technológiákkal előállított élelmiszereket, illetve alapanyagokat használ, így az oktatás terén is új feladatokat fogalmazhatunk meg, s ez igaz a képzés minden szintjére, amiben különleges szerep hárul a média szakembereire is. Külön feladat lesz az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos ismeretek megjelenítése a nemzeti alaptantervben.

Ajánlott kiadványokMikó - Papp - Kristó - Boros - Imre:
Agrár- és vidékfejlesztési igazgatás

Ez is érdekelhetiA káposztafélék gépi betakarításaParlament előtt a 2025. év adózását meghatározó őszi adócsomagA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályai

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP
A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek.
Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség
Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja.
Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük.
Módosult az EPR Rendszer
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet.
Fenntartható minőségbiztosítás a takarmány- és élelmiszeriparban
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza