2025. 02. 05., szerda
Ágota
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Lélegeztetőn a hazai sütőipar

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Hajtun György, 2017/03/15

Az utóbbi hónapokban sok cikk jelent meg arról, hogy drágul a kenyér. A kenyérár mindig központi kérdés volt a magyar lakosság körében, pedig a kenyérár a piacgazdaságban közgazdasági kérdés. Ezt erősítette meg Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke is.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke

A kenyér ünnepén, augusztus 20-án a magyar pékek immár hagyományosan méltóképpen járulnak az ünnepi hangulathoz azzal, hogy megsütik az ország kenyerét. A történelmi hagyományok őrzését, ápolását a Magyar Pékszövetség épp olyan fontosnak tartja, mint azt, hogy a lakosságot naponta friss, ízletes, a lakossági igényeket méltó módon kielégítő, jó minőségű pékáruval lássák el. Septe József, a szövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy az országban jelenleg 1100 pékség működik, amelyben összesen mintegy 19 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Nagyon sok a mindössze néhány személyt foglalkoztató kisvállalkozás, legnagyobb részük kis-közepes vállalkozás, és 10–12 olyan vállalkozás van, amely 2-7 milliárdos árbevétellel rendelkezik.

A Magyar Pékszövetségről elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy közvetlenül a rendszerváltás után, 1990-ben alakult meg a Magyar Pékek Ipartestülete, amely 2003-ban Magyar Pékszövetségként folytatja a sütőipar érdekképviseleti tevékenységét. Ma 340 tagja van a szövetségnek, amely tagság (kis-, közepes- és nagyvállalkozás) a hazai teljes sütőipari kapacitás 60–65 százalékát képviseli. Az országban az 1100 sütőipari vállalkozás elegendő ahhoz, hogy az ország minden településére naponta eljusson a friss péktermék. Logisztikai szempontból teljesen lefedett az ország területe, s a bolt nyitására a legkisebb településen is ott van a pékáru. A sütőipar a hazai élelmiszerágazat egyik legjelentősebb szereplője, mivel az ipar éves teljesítménye 155 milliárd forint.

Szélesedő termékpaletta

A forgalom 60 százalékát a fehér kenyér teszi ki, míg a 40 százalékon a kiflik, a zsömlék, a különböző pékáruk, valamint az egészségtudatos termékcsaládok (rozskenyerek, teljes kiőrlésű termékek stb.) osztoznak. Az utóbbi egy-két évben megnőtt az igény a szénhidrát-csökkentett termékek iránt, s ezek gyártására, fejlesztésére komoly összegeket áldoztak a pékek. A cukorbetegek, a diétázók, fogyni szándékozók keresik leginkább ezeket a termékeket. Sajnálatos tény, hogy a gluténérzékeny betegek száma az utóbbi években nőtt, ezért a hazai pékségek erre a területre is nagyobb figyelmet fordítanak. A gluténmentes termékek gyártásának szigorú felté­telei vannak – például külön üzemben kell gyártani, s a gépsorokat sem lehet más termék előállítására használni –, amely feltételeket a gluténmentes terméket előállító vállalkozások sikeresen teljesítenek. A vásárlói visszajelzések is azt igazolják, hogy a magyar pékek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy jó minőségű termékeket tegyenek a fogyasztók asztalára, de nagy a konkurenciaharc a pékségek között, jelentette ki az elnök.

Nehéz „kenyér”

Az ágazat gyenge gazdasági állapotban van, hangsúlyozta Septe József. A sütőiparban – akár a többi hazai élelmiszeripari ágazatban – az 1–2 százalékot nem haladja meg a tevékenység nyereségtartalma, igen kevés pénz jut a fejlesztésre. Ugyanakkor az iparágnak alapvetően fontos volna a termelés automatizálása, amellyel jelentősen könnyíthetnék a munkavállalók munkáját, de ehhez sokkal több pénzre volna szükség. A másik sarkalatos kérdés a béremelésé, mivel a sütőiparban a többi hazai élelmiszeripari ágazathoz képest is elmaradtak a béremelések. Ugyanakkor a januártól esedékes béremelést nehezen tudják a pékségek kigazdálkodni, mivel a munkaerő költségének kigazdálkodása jelentős feladat, és gondot okoz a nagyobb üzemeknek is. Kényszer alatt vannak a pékségek, a bérnövekedés befolyásolja az önköltséget, amit megpróbálnak majd a kenyerek, péksütemények árában érvényesíteni.

Itt kell elmondani azt is, hogy miközben a pékségekben az átlagosnál több élőmunka erőre van szükség, sem a képzésben, sem a szakipari oktatásban nem tartozik a keresett szakmák közé. A pékségekben ugyanis nagy a fizikai megterhelés, többműszakos a munkarend, tehát éjjel, vasár- és ünnepnapokon is dolgozni kell, ezért a fiatalok számára sem vonzó életpálya a pékmesterséget ki- és megtanulni. Az a tapasztalat, hogy a szakmunkás bizonyítványt szerző fiatalok nagy hányada távozik a szakmából, és többnyire az országból is, mondta az elnök. A Pékszövetségben gondolkodnak azon, hogy létrehozzanak egy beszerzési és értékesítési szövetkezetet, amellyel megkönnyíthető lenne a tagok alapanyag-beszerzése és a termékeik értékesítése. Ezzel gyakorlatilag egy évre előre tervezhetővé, kiszámíthatóvá válnának a költségek és a kenyérárak. Sokat segítene, ha a sütőipari kis- és középvállalkozások minél több szakboltot nyithatnának akár a falvakban, akár a városokban, és ezekben a szakboltokban értékesítenék a saját termékeiket.

A képzéssel kapcsolatban az elnök elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a tanulóképzésben olyan oktatóbázisok jöjjenek létre, ahol a gyakorlati képzés is biztosított. A szövetség javaslatában szerepelnek azok az üzemek, ahol a gyakorlati oktatás feltételei biztosítottak. Az elnök szerint a szövetség a mesterképzéshez egy saját oktatóbázist is létre kíván hozni, ezzel is segítve az ágazatot. Az oktatási bázison egyébként a pék, a cukrász, a szakács szakmákat együtt lehetne tanulni, mert ezek a szakmák rokonszakmák, közel állnak egymáshoz.

Logisztikai feladat

Nemcsak a pékek munkája kíván elhivatottságot, hanem a gépkocsivezetőké is, jelentette ki Septe József. Az utóbbiakról kevés szó esik, miként a bolti eladókról is, pedig nélkülük aligha volna eredményes a sütőipar. A gépkocsivezetők naponta hajnali 1-2 órakor szállítják ki a boltokba a frissen sült termékeket. A béremelésen kívül a gépkocsiparkra is ráférne a felújítás, mivel – elsősorban a kis- és családi vállalkozásoknál – elavult a gépkocsipark. A jármű állapota sokat elárul az adott cég tevékenységéről. Septe József úgy fogalmaz, hogy nem mindegy, hogy egy új, korszerű jármű parkol le a bolt előtt, vagy egy rozsdamarta, adott esetben koszos, szemetes autó hozza a pékárut. A sütőiparban a higiéniás követelmények is igen magasak – lévén élelmiszerről szó –, amelyek betartása alapvető fontosságú minden pékség számára.

Áfacsökkentés és/vagy áremelés?

A szövetség elsődleges feladatának tekinti a hazai pékségek gazdasági helyzetének javítását, így a stratégiájában elsődleges szerep jut a műszaki-technológiai fejlesztéseknek, a logisztikai hálózat korszerűsítésének, a gépkocsipark felújításának. Ám ezek végrehajtásához az ágazat jövedelemtermelő képességét kell „helyre tenni”, jelentette ki az elnök. A nyereségtartalom növeléséért eddig is sokat tettek a sütőipar szereplői, de mára eljutottak a költségcsökkentés határáig. Maximálisan „lefaragták” a működési költségeket, ezért is alacsonyak a bérek. A szövetség felmérése szerint legalább 3000 szakmunkás hiányzik a szakmából, éppen ezért az érdekképviselet vezetése jó lépésnek tartja a járulékcsökkentést és a bérkompenzációt. Ezt a kormányzati lépést a szövetség régóta szorgalmazza.

A pékszövetség ugyancsak évek óta napirenden tartja a sütőipari termékek áfájának a csökkentését, mégpedig 18-ról 5 százalékra. Komoly számításokat végeztek annak érdekében, hogy az áfacsökkentéssel nem lenne kevesebb az állam bevétele, sőt, jelentősen kifehéredne az ágazat, és a sütőipari vállalkozások több adóforintot fizetnének be. A hírek szerint 2018-ban lépi meg a kormány a sütőipari termékek áfájának csökkentését. A szövetség javaslatot is tett, hogy a tejtermelők mintájára a pékek is kapjanak a kiszámlázott termékek után (kenyér, kifli és zsömle esetében) támogatást. Egyelőre ezt a javaslatukat sem tudták érvényre juttatni.

Ha az áfa 5 százalékra csökkenne, akkor új helyzet állna elő, mondta Septe József. A sütőipar eredménysége nagyban függ a gabonatermesztők és a malomipar tevékenységétől, miként a kereskedőktől is, alulról a malomipar, felülről a kereskedelem befolyásolja, határolja be a mozgásterüket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sütőiparnak rossz lenne a kapcsolata a másik két szektorral. A malomiparral közösen lobbiznak azért, hogy a liszt áfáját is mérsékelje a kormány, mert akkor a sütőipar helyzete is javulna azzal, ha az alapanyag áfáját 18-ról 5 százalékra csökkentenék.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyetért azzal, hogy a Magyar Pékszövetség elkerülhetetlennek tartja a kenyér árának emelését. Ennek érdekében tárgyalóasztalhoz hívta a kiskereskedelmi láncok képviselőt. A NAK a találkozót követően azt kommunikálta, hogy a megbeszélésen a pékszövetség mellett valamennyi kiskereskedelmi áruházláncot meghívták, közülük a CBA, a Coop és a Tesco képviseltette magát. A tárgyaláson részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki szorgalmazta a sütőipar helyzetének mielőbbi rendezését, jelezve, hogy ellenkező esetben nőhet a szürkegazdaság aránya az ágazatban, vagy pedig a termékek minőségének romlásával kell számolniuk a fogyasztóknak.

Az elnök szerint végső megoldás a sütőipari termékek átadási árának az emelése. Talán nem hihető, de igaz, hogy 2010 óta nem emelkedtek az átadási árak, pedig ez idő alatt a költségek jelentősen nőttek. Minden áremeléskor megkérdőjelezik a pékek áremelési törekvéseit, különösen akkor, amikor jó a gabonatermés, és a lisztárak sem emelkednek. A közvélemény a lisztárhoz köti a kenyér árát, mondván, hogy a termék árának 60 százalékát a lisztár teszi ki. Az elnök viszont azt hangsúlyozta, hogy a piaci, gazdasági folyamatokhoz igazodóan indokolt volna az áremelés.

A magyar kenyér presztízsét vissza kell szerezni, de ez nemcsak a sütőiparon múlik, hanem az egész vertikumon. Minőségi garanciát kívánnak biztosítani azzal is, hogy a szövetség létrehozta a Magyar Pékség Védjegy rendszert, mondta végezetül Septe József..

Miből lehet a kenyér?

Még tavaly ősszel változott meg a kenyérrendelet. A szabályozás célja a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. A rendelet felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között: a mákos kalácsot, a császárzsemlét, a fonott kalácsot, az óriás kiflit, a rongyos kiflit, a leveles pogácsát. Az élelmiszerkönyv pontosan leírja, hogy melyik fajta kenyér mit tartalmazhat. A fehér és félbarna kenyereknél az előírt lisztek – előbbinél BL80, utóbbinál BL112 és RL90 – mellett adalékanyag hordozójaként egyszázaléknyi más lisztet is fel lehet használni. A rozsos kenyereknél az eddigi minimum 15,1 százalékos rozstartalom helyett 30, a rozskenyereknél 40 helyett 60 százaléknyi rozsliszttartalmat írnak elő, emellett meghatározzák az élelmiszerkönyvben eddig nem szereplő Graham-, tönköly-, teljes kiőrlésű és kukoricás kenyér összetevőit és elkészítési módját. Változik a sótartalom is. A házi jellegű kenyér elnevezés megszűnik, helyette kézműves kenyér megnevezés lesz. Az új rendelet 2017 áprilisáig ad türelmi időt a pékségeknek.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A 2024-es globális gabonatermelés előrejelzése megegyezik a 2023-as termeléssel
A FAO legfrissebb, a 2024-es globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését szeptemberben 2,8 millió tonnával csökkentette, most 2851 millió tonnára szabva, ami majdnem megegyezik a 2023-assal. Az új Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztató a módosításokat a durva szemek, köztük a kukorica betakarítási várakozásainak csökkenésével magyarázza, elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában tapasztalható meleg és száraz időjárás miatt. Eközben a FAO megemelte a 2024-es globális búzatermelésre, valamint a rizsre vonatkozó előrejelzését.
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok. Az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be. A nemzeti kormány célja, hogy megújítsa, és hazai kézben tartsa az élelmiszeripart – közölte Nagy István agrárminiszter.
Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza