2025. 11. 05., szerda
Imre
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Meghirdették az idei Magyar Termék Nagydíj pályázatot

Kategória: Élelmiszeripar | Forrás: mti, 2017/03/21
Címkék: élelmiszeripar, élelmiszer-feldolgozás

Az idén 20. évfordulóját ünneplő Magyar Termék Nagydíj pályázatra 46 témakörben, mintegy 100 termék típussal lehet pályázni 2017 május 19-ig - jelentette be Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten a kiírók nevében.

Kiemelte: az elmúlt években rendszeresen bővült a pályázati lehetőség, az idén a Digitális Jóléti Programhoz kapcsolódva nyitnak a digitalizáció felé, valamint kibővítik a mezőgazdasági termékek, a vendéglátás, a lokális értékek pályázati lehetőségét.
A 20. Magyar Termék Nagydíj pályázat eredményét a Magyar Gazdaság Ünnepén, a Parlament felsőházi termében adják át szeptember elején.
A pályázat kiírását köszöntötte Latorcai János, a Magyar Termék Nagydíj pályázat fővédnöke, az Országgyűlés alelnöke, akinek nevében Pap Csaba Gábor alelnöki titkárságvezető elmondta: az elmúlt években azok a vállalkozások tudták elnyerni, majd megőrizni a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyet, amelyek kiváló minőséget állítottak elő, szem előtt tartották a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot, a termékbiztonságot, a magyar gazdaság erősödését.
Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára kiemelte: a kormány célja a magyar családok, a fogyasztók védelme, a piacfelügyeleti tevékenység kiemelt kezelése, és ebben fontos szerepet játszik a tárcához tartozó élelmiszer és vegyipari akkreditált laboratórium, amely a Magyar Termék Nagydíj pályázat bírálatához szükséges mérések bázisát adja.
A Magyar Termék Nagydíj pályázatot 2017-ben huszadik alkalommal írta ki az Industorg-Védjegyiroda Minőségügyi Kft., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Mérnöki Szolgáltató Kft., valamint a kiírókhoz idén csatlakozott Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. és a Nádudvari Élelmiszeripari Kft.
A pályázat kiemelt támogatója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, szakmai támogatója a Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzetgazdasági Minisztérium.
A kiírás szerint a Magyar Termék Nagydíj Pályázat meghirdetett témaköreire természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség jelentkezhet a Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében gyártott, forgalmazott áruval, árucsoporttal, szolgáltatással.
Egy pályázó több pályázattal is szerepelhet, illetve arra is van lehetőség, hogy több pályázó közös pályázattal induljon a megmérettetésen. Egy pályázatban egy termék vagy termékcsalád szerepelhet. Egy termékcsalád maximum 10 termékből állhat.

Ajánlott kiadványokDeák Tibor:
Élesztőgombák a természetben és az iparban
Dr. Juhász Csaba - Dr. Zsembeli József:
Az Európai Unió mezőgazdasága - Hasznos információk fiataloknak
Dr. Magda Sándor - Dr. Marselek Sándor:
Élelmiszeripar
Dr. Takács József:
A mezőgazdaság és élelmiszeripar üzemi szerkezete

Ez is érdekelhetiA Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó élelmiszeripari és borászati beruházások támogatásaMár beadhatók a támogatási kérelmekA hazai sárgarépa-termelést erősítheti az új feldolgozó üzem

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Vadgasztronómia: egészséges a vadhús, de nem fogy
A vadhús vegyszer- és hormonmentes, be lehetne és kellene vonni a mindennapi étkezésekbe - buzdította a potenciális vásárlókat Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a vadgasztronómiai fesztiválon. A statisztika őt igazolja, az egy főre jutó fogyasztás 10-30 dekagramm között ingadozik évente.
Tornai Pincészet: a kiváló fehérborok szentélye
A Somlói borvidék Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke. A 450 hektárnyi szőlőterületet a Bakony nyugati lábánál, három vulkanikus eredetű tanúhegyen (Somló, Kissomlyó, Ság-hegy) évszázadok óta művelik a gazdák. Az elmúlt három és fél évtizedben sok szép emlék köt ehhez a szemet gyönyörködtető természeti tájhoz, többek között a Tornai Endre által 1946-ban alapított borászathoz is. Legfrissebb élményem a 44. Országos Borverseny eredményhirdetése, amelyen ünnepélyes díjátadó gálán hirdették ki a kategóriagyőzteseket, a nagyarany, az arany és az ezüstérmes borokat. Tornai Tamást, a Tornai Pincészet tulajdonosát, a Kft. ügyvezető igazgatóját négy alkalommal szólították a szervezők, hogy vegye át az aranyérmekről, és a különdíjról szóló oklevelet. Tornai Tamással beszélgettünk.
Hulladékgazdálkodás: a termelés növelése helyett visszafogott pazarlást
A világon megtermelt élelmiszer harmada, egyes becslések szerint 44 százaléka kárba vész. Ennek okai közé sorolhatjuk a rossz betakarítási gyakorlatot, a helytelen szállítást, tárolást, a sokszor feleslegesen szigorított eladási határidőket, a piacokon keletkező hulladékokat, és természetesen a vásárlói pazarlásokat. A világ népessége 2050-re megközelíti a 10 milliárd főt, ami 25 százalékos bővülést jelent. Az étrendek változásával, a magas hozzáadott-értékű élelmiszerek fogyasztásának növekedésével, ez értékben 60 százalékkal növeli az élelmiszer-igényt. 
300 milliárd forintos fejlesztési programmal segíti a kormány a magyar élelmiszergyártókat
A Coop cégfilozófiájában az élelmiszerek magas minősége mellett mindig kiemelt helyet kap a társadalmi felelősségvállalás és a közösség iránti elkötelezettség. Ennek szellemében immár 19. alkalommal rendezik meg a magyar termékeket népszerűsítő Coop Rallyt, amelyhez idén 71 vállalkozás csatlakozott. „A program nemcsak a hazai termékek népszerűsítését szolgálja, hanem a magyar gazdák és családok megélhetéséhez is hozzájárul” –jelentette ki Tállai András, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Coop Rally idei beharangozó sajtótájékoztatóján.
Eszünk és repülünk: mi a károsabb?
A világon a húsfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a népesség száma. A szakirodalom szerint egy kilogramm marhahús elfogyasztásakor 27 kilogramm széndioxid egyenérték keletkezik, egy kilogramm csirkehúsnál  6-7 kilogramm; de a Budapest – London repülőúton már 300-400 kilogramm. Azért az tény, hogy az emberek gyakrabban esznek, mint repülnek.   
Nyílik az agrárolló, a tejtermelők kitartanak
Magyarország kicsi játékos az európai tejpiacon, az uniós termelésnek csupán egy-másfél százalékát adja. Ha nem csak az összehasonlítható nemzetközi arányokra figyelünk, megállapíthatjuk, hogy a hazai tejtermelők a világ élvonalához tartoznak. Az egy tehénre jutó tejtermelés meghaladja a 6300 kilogrammot, ami a világon a 16. helyezést jelenti. A dánok, a kanadaiak és az USA-beli termelők járnak messze előttünk. A magyarok az egy főre jutó tejfogyasztásban is az élen járnak, évente 182 kilogramm tejet – literre átszámítva 177 – eresztünk le a torkunkon. Ez napi fél litert jelent itthon, miközben a világ átlaga ennek a fele.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza