2024. 11. 30., szombat
András, Andor
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Sertéshús: garancia minőségre

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: G.P.Forrás: Vágóállat és Hús Terméktanács információja alapján, 2014/04/10
Címkék: sertéstartás, sertéshús, húsminőség, kiváló sertéshús, magyar sertés

Új védjegyet vezetett be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), illetve a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús minőségének garantálására.

A Magyarországon előállított sertéshúsra gabonaalapú takarmányozásunk miatt mondhatjuk, hogy valóban a minőségi kategóriába tartozik. Az új védjegy a hazai sertésállomány növelését és a belföldi sertéshúsfogyasztás emelkedését segítené.
A sertésállomány létszámáról sűrűbben hallhatunk, mint a magyar sertéshúsfogyasztás alakulásáról. Magyar­országon évente fejenként 25 kiló sertéshúst fogyasztanak, amíg a szomszédos Ausztriában közel kétszer ennyi fogy. Igaz ott az „AMA” védjegy már tizenöt éve az osztrák eredet és a megbízhatóság garanciája.

A magyar fogyasztók körében is egyre erősebben megnyilvánul az igény azokra az élelmiszerekre, amelyek megbízható minőség-ellenőrzési rendszeren keresztül nyújtanak garanciát egy termék minőségére vonatkozóan.
A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy segíti a fogyasztókat abban, hogy átlagon felüli minőségű, hazai terméket választhassanak. A vevők várhatóan már húsvét előtt találkozhatnak a boltokban az új védjegyet viselő árukkal.

A KMS védjegyet a minisztérium a sertésstratégia részeként hozta létre, kidolgozását és bevezetését pedig a VHT végezte el.
A Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO-mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány-összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető. A nem növényi eredetű összetevők aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5%-nál – áll a VHT közleményében.

A védjegy használatára adott a lehetőség a sertés termékpálya minden egyes szereplőjének. A pályázatok benyújtása önkéntes alapon történik, amelyeket a VHT Védjegy Tanúsítási Iroda (VTI) fogad. Azok a vállalkozások, amelyek szívesen pályáznak a KMS Védjegyre, a VHT honlapjáról letölthetik az átfogó és részletes auditlistákat, valamint a pályázati feltételeket és eljárásrendet tartalmazó dokumentumokat.
Bővebb információt a KMS védjegyről a VHT korábban megjelent részletes tájékoztatójában lehet találni.

„A KMS Védjegyet független auditorok általi ellenőrzés alapján, a KMS szempontrendszer teljesítésével nyerhetik el a pályázók. A KMS Védjegyre pályázókat a Vidékfejlesztési Minisztérium azzal segíti, hogy a bevezetési időszakban átvállalja a pályázat költségeit, vagyis a pályázat és a védjegy használata jelenleg ingyenes.

A védjegyet elnyerő vállalkozás 3 évig használhatja a KMS Védjegyet.

A tanúsítási folyamatban a Vidékfejlesztési Minisz­térium (VM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) szakemberei vesznek részt. Az auditálás és a minősítés független és transzparens, annak folyamatában piaci szereplők képviselői nem vehetnek részt” – olvasható a VHT honlapján

Az érdeklődő számára az is kiderül, hogy milyen vizsgálati szempontokra kell számítania: A pályázó termelési profiljának megfelelő ellenőrzések több szintből állhatnak. Az audit során ellenőrzik a beküldött bizonylatokat (gyártmánylap, receptúra, csomagolás, tanúsítványok stb.), a tartási, gyártási és kereskedelmi folyamatokról pedig helyszíni auditok során győződnek meg a szakemberek. Szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül, amelyek keretében a termék mikrobiológiai összetevőit és más minőségi jellemzőit vizsgálják a szakemberek – közli tájékoztatójában a VHT

A KMS Védjegy után érdeklődő vállalkozás az elbírálás menetéről is tájékoztatást kap. Az audit eredményeit a KMS Bíráló Bizottság értékeli ki. A kiértékelés eredménye alapján a Bizottság javaslatot tesz a KMS Védjegy használatára vonatkozóan. A védjegyhasználat engedélyezése a Bíráló Bizottság előterjesztése alapján a VHT elnökének a feladata. A VHT elnökének döntését a Vidékfejlesztési Minisztérium ellenjegyzi, ezt követően válik lehetővé a pályázó számára a KMS Védjegy használata. A Védjegy Tanúsítási Rendszer működésével (pályáztatás, auditálás) és döntéseivel szemben fellebbezésre is van lehetőség, amelynek kivizsgálása a Fellebb­viteli és Felügyelő Testület feladata – derül ki a VHT közleményéből

Ajánlott kiadványokBalogh Péter - Novotniné Dankó Gabriella (szerkesztők):
Versenyképes sertéshizlalás
Dr. Szűcs Endre (szerk.):
Vágóállat- és húsminőség
Novotniné Dr. Dankó Gabriella szerk.:
Sertéstenyésztés
Nábrádi András, Szűcs István, Balogh Péter:
A sertéshústermelés gazdasági kérdései

Ez is érdekelhetiElhúzódó orosz sertéshúsembargóTenyészsüldők tartása, neveléseSertéspestis okozta hatások

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Baranya vármegyét is elérte a madárinfluenza, újabb szigorú intézkedéseket vezetett be az országos főállatorvos
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Baranya vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van. Ezenfelül a jelenlegi járványhelyzet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben szigorú intézkedéseket rendelt el a hatóság.
Bajcshal Kft. az élenjáró halfeldolgozó
Negyedszázada, hogy először hallottam a Győri „Előre” Htsz haltermékeiről, amelyek ekkor még csak elsődleges feldolgozáson mentek keresztül. Azóta sok víz lefolyt a Mosoni Dunán is, és ez idő alatt a cég, véleményem szerint, az ország legjobb halfeldolgozó vállalkozásává fejlődött. A robbanásszerű fejlődés nagy mértékben Szilágyi Gábor nevéhez, munkásságához köthető, hiszen a cég ügyvezető igazgatója éppen két évtizede dolgozik Kisbajcson. A Győri „Előre” Htsz nevét ma már nem találjuk a cégjegyzékben, ugyanis a jogutód cég elnevezése Bajcshal Kft. A névváltoztatás is jelzi, hogy a vállalkozás a kor kihívásainak minden szinten meg tud felelni.
A korszerű állattartás feltételei
A klímaváltozás is felhívja az állattartó gazdálkodók figyelmét arra, hogy itt az ideje a lerobbant, elavult épületek újjáépítésének. Az állattartó épületek tervezése és építése során több szempontot is figyelembe kell venni, hogy biztosítsák az állatok jólétét, A hatékony munkavégzést és a megfelelő termelést. A mai állattartó épületek állapota jelentősen változhat attól függően, hogy milyen régióról, gazdaságról vagy konkrét termelési módszerről van szó.
A fenntartható mezőgazdaság csökkentheti a profitot és növelheti az élelmiszerek árait?
„A mezőgazdaság olyan ipar, amelynek célja, hogy növényi és állati eredetű termékek előállításával profitot termeljen” – írta ezt Albert Thaer német tudós 1810-ben, akit sok magyar mezőgazdász is szellemi atyjának tart. Nagyot fordult a világ azóta, az Európai Unió tervezett szabályozása a fenntartható agrár- és élelmiszeriparra való átállást tartja egyik fontos céljának. Ebben nincs is vita a tagországok között, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres tanácsokkal, kiadványokkal segíti a környezeti fenntarthatóságot, a klímavédelmet.
Dairymaster az egészséges ivarzásért
Szeretné, ha minden tehenének ivarzási ideje, aktivitása és egészségi állapota naprakészen nyomon követhető legyen? Nem elhanyagolható a kiesés, ha az ivarzás éjjel, vagy csendben történik, esetleg nem vesszük észre, és nem termékenyül a tehenünk. A KÉSZENLÉT Zrt. által forgalmazott DAIRYMASTER MooMonitor+ rendszer egy világszinten is elismert megoldást kínál a hazai gazdák számára! A DAIRYMASTER tejelő vagy húsmarháknál egyaránt alkalmazható az egy istállóban, karámban tartott tehén vagy épp a legelőn tartott gulya esetében is. 
Ásványi anyag pótlás precíziós megoldása kérődzőknél
A termelő állatok folyamatosan használják fel a takarmányokban található különböző forrású mineráliákat. A modern takarmányozás folyamatosan arra fordít kutatásokat, hogy hogyan lehet a legjobb módszerrel pótolni az állatok számára, a kiürülő vagy felhasznált mikroelemeket. A legtöbb takarmányozási program része az aktuális ásványi anyag premix, amely a korosztályhoz és a csoporthoz van hozzárendelve.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2024 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza