2025. 02. 05., szerda
Ágota
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Száz év után is az élen

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: H.Gy., 2017/06/14

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter március 27-én – szakmai konferencia keretében – egy új, 5 millió eurós biomassza kazán beruházás alapkövét helyezte el Szabadegyházán, a Hungrana Kft. telephelyén. Reng Zoltán vezérigazgató szerint a cég az európai, és hazai kukoricafeldolgozó iparág meghatározó szereplőjeként, kiemelt figyelmet fordít a fenntartható fejlődésre.

Reng Zoltán - vezérigazgató. Érdemes egy kis történelmi visszatekintéssel kezdeni a beszélgetést. Reng Zoltán elmondta, hogy a szabadegyházi gyárat melaszalapon működő alkoholüzemként alapították 1912-ben, majd később, a kukoricafeldolgozó vonal elindítását követően kezdődött el az izocukorgyártás is 1981-ben. A gyár folyamatos fejlesztésen, bővítésen ment és megy keresztül, mind a mai napig. Lassan egy évtizede, 2008-ban adták át az új bioetanol üzemegységet, majd a cég 100 éves évfordulóját is újabb fejlesztések követték, melyek közül a legjelentősebb a gyár energiafelhasználásának 25 százalékát adó biomassza erőmű megépítése volt. A mintegy hárommilliárd forintból épített új, takarmánypelletet előállító üzemet tavaly tavasszal állították üzembe, és máris egy újabb beruházás küszöbén áll a vállalat.

A fenntarthatóság elkötelezett híve

A vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy jelentős beruházásokkal válaszolnak a világ mindenkori kihívásaira, erősítve piaci helyzetüket, példát mutatva a mezőgazdasági feldolgozóiparban. Joggal büszkék arra, hogy vállalat jelentősen hozzájárul a vidék életben tartásához, hiszen munkahelyeket létesítenek, és 340 embernek adnak munkát. Az elmúlt évben mintegy 16 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetéshez adók és járulékok formájában.

A Hungrana Kft. energiaigényének jelentős részét már eddig is biomassza tüzelésből fedezte, ezzel is csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a fosszilis energiafelhasználást. A biomassza kazán bővítése várhatóan 2018. év végére valósul meg.

– A biomassza kazánunkban mintegy 60 000 tonna szalmát és 12–15 ezer tonna napraforgóhéj pelletet égetünk el évente. Ezzel a technológiai gőzigényünk mintegy kétharmadát vagyunk képesek előállítani. A következő útjára indított, mintegy 5 millió eurós fejlesztésünk célja a biomassza kazán bővítése lesz, melynek eredményeképpen a teljes technológiához szükséges hő- és gőzenergiát megújuló alapon állítjuk elő. A beruházásnak köszönhetően a vállalat csökkenteni tudja a jövőben az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a fosszilis energiafelhasználását, s nem utolsó sorban 20–25 százalékkal bővül a biomassza kazán kapacitása – tette hozzá a vezérigazgató.

A Hungrana Kft. Fejér megye harmadik legnagyobb árbevételű vállalata, a Top 100-as lista szereplője évek óta, és a magyar élelmiszeripari export 5,5 százalékát adja. A vállalat az elmúlt tíz évben összesen több mint 225 millió euró értékben valósított meg kapacitásnövelő fejlesztéseket. A tavaly üzembe helyezett, új pelletáló üzem modern létesítmény, és a világszínvonalú technológiát jelentő berendezésegyüttes a gyár által előállított CGF (Corn Gluten Feed) takarmány teljes mennyiségéből kiváló minőségű, pormentes, stabil takarmánypelletet állít elő.

A cég vezetése nagy hangsúlyt helyez a környezeti hatásokat mérséklő technológiák kifejlesztésére és integrálására, folyamatait állandóan fejleszti és a fenntarthatóság elkötelezett híve. A beruházások, fejlesztések során a legmagasabb szintű technológiákat és szabványokat honosítják meg, a megújuló energiák széles körű alkalmazásával, mégpedig hulladékmentesen. A Hungrana Kft. megbízható működése és az európai piacon elfoglalt vezető szerepe az agrárszektor egyik meghatározó szereplőjévé teszi. A feldolgozóipari cég kiemelten kezeli partneri kapcsolatait, a termelő folyamataiba beszállítókat és a kereskedelmi partnerként részt vevő szervezeteket egyaránt.

II. Hungrana Gazda Konferencia

A Hungrana Kft. tavaly rendezte meg első gazdakonferenciáját, melyet nagy érdeklődés övezett a szakma részéről. A vezérigazgató szerint nemcsak azért fontosak ezek a fórumok, mert a rendezvényre meghívott több száz beszállító partner itt ismerkedhetett meg a cég megújult partnerstratégiájával, hanem mert számos fontos szakmai előadás is helyet kapott a programban, valamint lehetőség nyílt a résztvevők számára gondolatot cserélni az agrárágazatot érintő kérdésekben is. A cég az idei Hungrana Gazdanapot az áramlás, a fejlődés és a megújulás állomásai köré épült tematikára szervezte.

„Büszkék vagyunk arra, hogy kizárólag magyar gazdáktól, kiváló minőségű, GMO-mentes kukoricát vásárolunk. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy közvetlen kapcsolatban legyünk partnereinkkel és folyamatos párbeszédet folytassunk velünk. A Gazdanap erre (is) lehetőséget nyújt amellett, hogy az agrárszektort érintő változásokról, kérdésekről, innovatív megoldásokról szóló szakmai előadásokat biztosít a résztvevőknek” – jelentette ki Reng Zoltán a rendezvényen.

Egyre élesebb versenyben

Ez év október elsejétől nagy változást hoz a cég életében, hogy megszűnik a cukorkvóta, és szabadpiaci verseny lesz várható a cukorpiacon is. Erre úgy készülnek, hogy növelik a hatékonyságot, az energiahatékonyságot. Az izocukor mellett különböző minőségű cukrot, alkoholt, keményítőt, takarmányt gyártanak. Évente 1,15 millió tonna kukoricát dolgoznak fel, ami a hazai kukoricafeldolgozás negyedét teszi ki. Nem könnyű évről évre biztosítani az alapanyagot. A vállalatnak országos hálózata van, amelyben területi képviselők vásárolják fel a kukoricát a termelőktől és a kereskedőktől egyaránt. A közvetlen termelői felvásárlásból származik a termények nagy része, és kizárólag GM-mentes kukoricát használnak fel a gyártás során.

A fenntartható kukoricafeldolgozás a hazai mezőgazdaság alappillére, hangsúlyozta a vezérigazgató. Magyarországon minden negyedik hektáron kukoricát vetnek, minden második tonnát exportálják, ugyanakkor ezt a növényt harmadával kisebb hatékonysággal termelik hazánkban, mint a nyugati gazdatársak. A kukoricára sokáig csak takarmánynövényként gondoltunk, pedig valójában sokféle felhasználási módja van már a 70 százalékban keményítőt tartalmazó növénynek. A keményítőt kivonva fehérjekoncentrátumot állíthatunk elő a „maradék” növényből, amivel kiválthatjuk a GM-gyanús dél amerikai szója importját. A kivont keményítőt elcukrosítva termékek széles palettáját állíthatjuk elő: az élelmiszeripar számára hasznos cukrokat, különböző minőségű alkoholokat, ÜHG (károsanyag-kibocsátás) megtakarítást eredményező bioetanolt, vagy éppen bioműanyagokat, melyek szintén kiváltják a fosszilis eredetű társaikat.

Ezek mind-mind a fenntartható fejlődést szolgálják, hiszen helyben állíthatók elő olyan termékek, amelyeket a föld másik feléről kellene elhajóztatni a Kárpát-medencébe. Felhasználásuk ökológiai lábnyoma mérhetően és nem kis mértékben kisebb, mint fosszilis alternatíváiké. Mindeközben a föld lakossága és fogyasztása folyamatosan nő, ahogyan a károsanyag-kibocsátás is egyre nagyobb problémákat okoz. Ezzel párhuzamosan a már meglévő és óriási gazdasági és lobbi erővel rendelkező olajipar időről időre támadja a fenntarthatóbb módon előállított anyagokat (bioetanol), hitelességét megkérdőjelezi. Ebből adódóan a feladat kettős: egyszerre kell egy iparágnak „megvédenie magát”, illetve a mezőgazdaság résztvevői számára gondoskodni a folyamatosan fejlődő, fenntartható gazdálkodásról, hogy a termelés is „zöldüljön”, és kisebb mértékű legyen a káros hatása a környezetre. Az előbb felsorolt iparágak ebben tudnak partnerek lenni, hiszen hosszú távon garantálják azt a stabil piacot, ami szükséges a fejlesztések megvalósíthatóságához. A mezőgazdaságban jelen lévő technológiai újítások hosszú távú elkötelezettséget igényelnek a gazdálkodók részéről, akiknek ahhoz, hogy mindezt vállalni tudják, állandó, és kiszámítható piacokra van szükségük.

A magyar kukoricafeldolgozók partnereik számára épp ilyen stabil piacot teremtenek, élükön az idén 105 éves Hungranával. Folyamatos felvásárlással minden nap garantálják a gazdák számára a kiszámíthatóságot, a biztos bevételt, és tevékenységükkel minden nap hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez: helyben állítják elő a keményítőt értékes GM-mentes takarmányokká, ÜHG-t csökkentenek a közlekedésben, a magyar élelmiszer export 5–6 százalékát adják a fő termékeik nyugat-európai országokba történő exportálásával, ezzel pedig jelentős hozzáadott értéket teremtenek közvetlen környezetüknek, a régiónak és a magyar gazdaságnak. És ami talán a legfontosabb: garantálják a vidék megtartóképességét, az elvándorlás számottevően kisebb azokban a régiókban, ahol ilyen jelentős feldolgozóüzemek működnek. A szimbiózis tehát adott: a mezőgazdaságnak szüksége van sikeres kukoricafeldolgozó üzemekre, az iparnak pedig szüksége van sikeres termelőkre. A siker eléréséhez mindkét félnek tennie kell, s ebben partner a Hungrana, mondta végezetül Reng Zoltán.

A biomassza mint megújuló energiaforrás

A földön található összes élő anyag – más néven a biomassza – a bolygó felszínének egy vékony rétegében, a bioszférában található. A bioszféra kiapadhatatlan energiaforrás, amelyet a nap energiája a fotoszintézis útján táplál. Minden növényi és állati eredetű anyag a biomassza részét képezi. Az úgynevezett energianövényeket kifejezetten azért ültetik, hogy aztán fűtőanyagként hasznosíthassák. A biomasszát gőzkazánokban égetik el.
A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás (fenntartható fejlődés). Mivel ezek a biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, vagyis rövid életciklusban általában 1 éven belül újból megtermelődnek, használatuk esetén elvileg bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj). Így a megtakarított fosszilis energiahordozók nem fokozzák a levegő szennyezettségét és a CO2-tartalmának növekedését (üvegházhatás, globális felmelegedés). A biomasszából nem csupán energia, de cseppfolyósítva üzemanyag is nyerhető, amely jelenségre a brazil bioetanol az egyik legjobb példa, ahol 2011 végén 15 millió jármű futott részben bioetanol üzemanyaggal. Előnyei:
A biomassza megújuló energiaforrás – az eltüzelt növények helyére újabbak ültethetők.
Olcsó, környezetbarát energiaforrás.
Felhasználása előnyös a mező- és erdőgazdaságból élők számára, mivel piacot teremt a terményeiknek.
Hazai tüzelőanyag, így nincs importfüggőség.
Szénsemleges energiaforrás. Ez azt jelenti, hogy a tüzelőanyag elégetése során pontosan ugyanannyi szén-dioxid kerül vissza a levegőbe, amennyit a növények fejlődésük során megkötöttek.
Korszerű hulladékgazdálkodás.
Folyamatos megújulás és utánnövés.
A biomassza energetikai hasznosítása Magyarországon jelenleg elsősorban erdőgazdasági és mezőgazdasági melléktermékként jelenik meg, és csak másodsorban jönnek szóba a kifejezetten energiahordozók előállítására termesztett mezőgazdasági kultúrák. A biomassza gyűjtésének, feldolgozásának és átalakításának egyszerűsödésével egyre többen választják ezt az energiaforrást.

Ajánlott kiadványokDr. Hajdú József:
A 21. század traktorai
Dr. Kukovics Sándor szerk.:
A bárány- és juhhús fenntarthatósága
Dr. Bai Attila (szerk.):
A biogáz
Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András:
A biomassza felhasználása

Ez is érdekelhetiA lovak jólléte: a gondos lótartás eszközei és szabályaiFejlesztés előtt: Juhok elhelyezése - hagyományos és precíziós megoldásokFejlesztés előtt: Brojleristállók építése

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

A 2024-es globális gabonatermelés előrejelzése megegyezik a 2023-as termeléssel
A FAO legfrissebb, a 2024-es globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését szeptemberben 2,8 millió tonnával csökkentette, most 2851 millió tonnára szabva, ami majdnem megegyezik a 2023-assal. Az új Gabonakínálati és Keresleti Tájékoztató a módosításokat a durva szemek, köztük a kukorica betakarítási várakozásainak csökkenésével magyarázza, elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában tapasztalható meleg és száraz időjárás miatt. Eközben a FAO megemelte a 2024-es globális búzatermelésre, valamint a rizsre vonatkozó előrejelzését.
Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására
Elsöprő érdeklődéssel zárultak az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt pályázatok. Az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be. A nemzeti kormány célja, hogy megújítsa, és hazai kézben tartsa az élelmiszeripart – közölte Nagy István agrárminiszter.
Idén Bock József kapta az MBA Életmű Díját
Az Országház Vadásztermében, idén június 18-án köszöntötték Bock József borászt a család-, és az MBA tagjai, nem utolsó sorban barátai, pályatársai abból az alkalomból, hogy a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életmű Díját a villányi szakembernek adták át. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Kiváló minőségű termékeket adnak a fogyasztóknak
Nem láttam még egy helyen annyi kitüntetést, szakmai elismerést, amennyit Babati Zoltán János irodájában. Babati Zoltán 1967 óta dolgozik a húsiparban, és számos szakmai díj mellett 2017-ben elnyerte az Év Élelmiszeripari Vállalkozója díjat is, amely komoly szakmai elismerés. Idén, március 15.-én a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. De nem csak a kitüntetések igazolják, hogy a Babati és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiváló húsipari szakember, hanem az életművének tartott kőszegi húsüzemben gyártott, több mint 200 féle hústermék minősége is.
NÉBIH: Újabb termékekkel bővült népszerű lejárati útmutatónk
Néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható. De hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet.
A szabolcsi hal jól ismert és keresett a piacokon
Ha a magyar halászati ágazat sikeres személyiségeit, nagy öregjeit kellene felsorolni, akkor Radóczi János neve az elsők között szerepelne. Ismerve a Szabolcsi Halászati Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét, bizonyára tiltakozna ez ellen a besorolás ellen, mert bár mindig sarkos véleménye volt és van a szakmai ügyekben, amelyekre mindig oda kellett és kell ma is figyelni, de sosem kedvelte a rivaldafényt. Radóczi János részéről ez nem valamiféle álszerénység: sokkal inkább abból az életfilozófiából ered, amely az egész életútján vezérelte a 73 éves szakembert.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza