2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Baromfihús világnapja – magyar javaslatra

Kategória: Állattenyésztés | Szerző: Dr. Kállay Béla, 2014/04/10
Címkék: baromfi, baromfihús, csirke, csirkehús, csirke, pulyka, pulykahús

A sokféle világnap – egészségügyi, takarékossági, FAO-élelmezési stb. – között megtaláljuk a Tojás Világnapját is. Tojásból már mintegy 8–10 kilót eszünk a világon átlagosan, baromfihúsból pedig több mint 12 kilót fejenként. De még többet kellene fogyasztani, hogy ne legyen éhezés…

Mind a tojás, mind a baromfihús a világ (nép)élelmezés rendkívül nagy és dinamikusan növekedő tényezője. Ezek jelentőségét tovább növelik a világnapok, az alábbiakban megláthatjuk, hogy miért; továbbá, hogy a magyarok ötlete alapján tényleg lesz Baromfihús Világnap!
A baromfihús a föld népessége ellátásában egyre nagyobb szerepet tölt be elsősorban azáltal, hogy a korszerű tenyésztés nagy teljesítményű húshibrideket tud előállítani, a baromfi szaporasági mutatói mellett nagy mennyiségekben, a többi húsnál olcsóbban, így jó minőségű, egészséges élelmiszereket és készítményeket képes nyújtani mind a magas igényű, mind a közepes, vagy akár a gyengébb fizetőképességű társadalmi rétegek számára.

A világ népességének félelmetes ütemben várható növekedését az 1. táblázatban mutatjuk be.

1. táblázat. A világ népességének várható növekedése (millió fő)


A táblázat demográfiai értékelésétől itt eltekintek, csupán azt kívánom érzékeltetni, hogy ez a népességnövekedés az élelmiszerigényeknek szintén óriási növekedését vonja maga után egyrészt magának a létszámnövekedésnek köszönhetően, másrészt mivel az életszínvonal remélhető emelkedése az egy főre jutó fogyasztást is felfelé tolja el. Illetékes becslések szerint az élelmiszer-termelést 2050-ig meg kell kétszerezni.

Mivel a zsírban szegényebb, fehérjében gazdagabb élelmiszerek iránti kereslet felé tolódnak el az arányok, az állati fehérjének, így a húsoknak nő meg elsősorban a jelentősége. Ezt a rendkívül dinamikus igénynövekedést a már fentebb említett okokból leginkább a baromfihússal lehet követni, bár nem biztos, hogy azzal is maradéktalanul. Az egyéb fehérjepótlási lehetőségekre itt szintén nem kívánok kitérni.

A világ hústermelésének középtávú prognózisa szerint gazdasági állatfajonként a növekedési arányok nagy vonalakban bemutatva a 2. táblázat szerint alakulnak.
Látható, hogy ebben az évezredben a baromfi a növekedést illetően átvette a vezetést a fajok között, az azóta mért trendek továbbra is a baromfihús növekedési ütemét mutatják a legdinamikusabbnak, amely dinamizmus egyébként maga is erősödik

2. táblázat. A világ hústermelésének alakulása 2010–2020 között főbb fajok szerint

Ami a fogyasztás és a termelés növelésének lehetőségeit illeti, arra nézve érdemes néhány globális jellegű adatot röviden áttekinteni.
A termelés és a fogyasztás között természetesen igen szoros kapcsolat van, hiszen azt fogyasztjuk, amit megtermelünk. Persze ez a világ egyes régióiban nagy eltéréseket mutat a gazdasági színvonaltól, a természeti-környezeti tényezőktől és a fogyasztói szokásoktól függően. Az említett időszakban – évtizedben – vagyis 2010 és 2020 között a világ baromfihús-termelése 98-ról 122 millió tonnára, a világ népessége pedig 6,9-ről kereken 7,7 milliárd főre növekszik. Ez idő alatt az 1 főre jutó baromfihús-fogyasztás 12,3-ról 14 kg-ra nő a világ nagy átlagában. Ez óriási teljesítmény, a termelés növelése tehát kemény feladat.

Ha pedig azt nézzük, hogy mennyivel kellene növelni a termelést ahhoz, hogy 2050-ben 9,2 milliárd ember fejenként legalább 18 kg (ez nem meghatározott forrásból származó, hanem szubjektív adat) baromfihúst fogyasszon, akkor a 2020-as évihez képest az abszolút termelésnövekedési igény 60 millió tonna. A feladat nagyságát csak egyetlen adattal szemléltetve is kifejezi az, hogy ehhez – az összes baromfifaj átlagos takarmányértékesítési mutatóját kb. 2,2–2,3-nak véve 138 millió tonna keveréktakarmány-többlet előállítása szükséges, amiben a tenyész- és szaporító állományok takarmányigénye még nincs is benne.

A fenti arányokban a csirkehús döntő mértékben dominál, ezért a világrészek és régiók országaiban a baromfihús-fogyasztás helyzetét és fejlődését a csirkehúson keresztül érdemes bemutatni (3. táblázat).

3. táblázat. Az egy főre jutó csirkehús­fogyasztás előrejelzése 2010 és 2025 között (kg/fő)

A táblázat jó összképet mutat a világról, és láthatók a különbségek is. Mindenekelőtt szembetűnő a tárgyidőszak alatti növekedés dinamizmusában mutatkozó különbség. Így például az EU-ban a helyzet megállapodott, míg Dél-Afrikában, Oroszországban, Thaiföldön, Kínában nagyarányú növekedést láthatunk. A táblázat nem tartalmaz olyan elmaradott régiókat, mint például India, Pakisztán, de Fekete-Afrika országai is ide tartoznak. Itt a fogyasztás még csak néhány kiló körül mozog.

Mindezekből kiderül, hogy nagyon sok még a tennivaló a baromfihús-fogyasztás fokozása érdekében, és ez olyan közös feladat a világ baromfihús-szektorában vezető helyet elfoglaló országokban (USA, Brazília, de akár az EU-t is ide számíthatjuk stb.) a világszervezetekkel együtt, amit csak egyetértésben lehet megoldani.

Baromfihúsos pult a vásárcsarnokban

A 2010. évi állapot szerint a baromfihús fajonkénti megoszlása a következő:
• csirke + tyúk 87 százalék
• pulyka 6 százalék
• kacsa 4 százalék
• liba + egyéb 3 százalék

A Baromfi Termék Tanács a világnapi kezdeményezést a szervezet igazgatójának az A.V.E.C. (Európai Baromfifeldolgozók és Kereskedők Szövetsége, melynek magyar tagja a BTT), majd az IPC (Nemzetközi Baromfi Tanács, melynek tagja az A.V.E.C.) rendezvényein előterjesztett javaslata képezte. Mindkét szervezet elfogadta a javaslatot és erről hivatalos deklarációkat adott ki.

Az említett nemzetközi szakmai szervezetek mellett a WPSA (Baromfi Tudományos Világszövetség) is hasonló deklarációt adott ki. A nyilatkozatok a következőket tartalmazzák, szó szerint mindkettő:

A Baromfi Termék Tanács már ebben az évben megtartja e témában előzetes rendezvényét, melynek felhívását közzéteszi a szaklapokban, így ezt is mellékeljük:

A VILÁGNAP bevezetése a baromfihús előzőekben vázolt jelentőségének és népességélelmezési szerepének kiemelt hangsúlyozásán túl legalább évente felhívná a világ figyelmét a baromfihús jobb megismerésére, megbecsülésére, tovább erősítené a szakmai közösségek egységét, képviseletét, módot nyújtana a piacok közös áttekintésére, az ellátás becsületes szándékával jótékony hatást gyakorolna a társadalmak szociológiai helyzetének javítására.

Ajánlott kiadványokDr. Sabján Julianna – Dr. Sutus Imre:
A mezőgazdasági vállalkozások gazdálkodásának elemzése
Dr. Böő István:
Baromfifélék betegségei - A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei III.
Véha Antal–Csanádi József–Gyimes Ernő:
Házi élelmiszer-feldolgozás
Pupos Tibor - Sütő Zoltán - Szöllősi László (szerkesztők):
Versenyképes tojástermelés

Ez is érdekelhetiÚj beruházási pályázatokÚj támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban Tizenhárommilliárd forint forrásból kapnak támogatást a baromfitartók

Hírlevél feliratkozás

Legfrisebb cikkekből ajánljuk

Rövid ellátási lánc: törik az első karika?
Háromszáz termelői piac működik ma Magyarországon, amelyeken friss, szezonális magyar élelmiszereket vásárolhatunk. A termelői piac nem csupán árukat, hanem életérzést is jelent, ahol a termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzik a fogyasztókat – ajánlja a termelői piacokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.  Régen volt a háztáji, tíz éve lett ismert a rövid ellátási lánc fogalma. Mindkettő a falusi termelés serkentő gyakorlata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendszeres támogatója a remélhetően sikeres termelési gyakorlatnak, szakmai rendezvényeken készítik föl a termelőket a pályázatokra és a jövedelmező értékesítésre. 
Már elérhető az állatbetegségek hatékonyabb kezelését és megelőzését célzó pályázat
Megjelent az anti mikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet szolgáló pályázat, amely jelentős segítséget jelent az állattenyésztőknek az állatbetegségek hatékonyabb kezelésében és megelőzésében. A kormány döntése szerint erre a célra megemelt támogatási összeg, így 11,9 milliárd forint fordítható – jelentette be az Agrárminisztérium agrár- és vidékfejlesztési támogatásokért felelős államtitkára. A nagy létszámú sertés-, baromfi- vagy szarvasmarhatartó tenyészetek június végéig pályázhatnak.
AGRO-AQUA Kft. a horgászok kiváló partnere
A határokon átívelő Körösök völgye a Kárpát-medence egy rejtőzködő területe, amelyet egyedülálló természetvédelmi értékei, kulturális és szellemi sokszínűsége tesz kifejezetten izgalmassá, olvasható az Aktívan itthon sorozat kiadványában. A Körösök Románia és Magyarország közös kelet-nyugati tengelyén, az Erdélyi-szigethegységtől a Tisza folyó vonaláig, mintegy 200 km hosszan nyújtózik a Kárpát-medencének e vízfolyásoktól gazdagon erezett központi térségében. E vadregényes környezetben, Szarvason több tógazdaság is található, köztük az Iskolaföldi tógazdaság, amelyen az AGRO-AQUA Kft. végzi a haltermelést. Csoma Gáborral, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Tartalmas szakmai programmal rendezték meg a Baromfi Világnapot
A Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet (BTT) minden évben Szakmai konferenciát rendez a Baromfi Világnap tiszteletére. Az idei rendezvény jubileumi, hiszen a X. alkalommal találkoztak a hazai és az európai szervezetek szakértői, gazdálkodói. Az idei rendezvényen Nagy István agrárminiszter, és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke mondott köszöntőt, míg számos rangos nemzetközi előadó tartott színvonalas előadást.
Magas szintű járványvédelemre van szükség
A tavaly ősszel indult madárinfluenza járványban Magyarországon több mint 200 állattartó telepen jelent meg a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadárvizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a vírus a vadmadarakban egész évben jelen van, így a betegség megjelenésének veszélyével folyamatosan számolnunk kell. A betegség fellobbanása, a baromfiállományokba történő behurcolásának kockázata a vándorló vadmadarak vonulásával pedig tovább nő. Magyarország madárinfluenza szempontjából különösen veszélyeztett, mert a vándorló vadmadarak fő vonulási útvonalai közül néhány érinti hazánkat is. E kockázat mellett figyelembe kell venni, hogy az ország egyes térségeiben igen nagy a telepsűrűség, mely a járvány gyors terjedését okozza. Dr. Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével értékeltük az elmúlt időszak eseményeit.
Több mint ötven év után újra megjelent a ragadós száj- és körömfájás betegség
Lapzártánk idején már négy magyarországi szarvasmarha-tartó telepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegség. A fertőzött telepeken az állományt teljes egészében fel kell számolni, a kitörések meghatározott körzetében pedig szigorú intézkedések lépnek életbe a betegség tovább terjedésének a megakadályozása érdekében. Bár az esetek egy viszonylag szűkebb területre korlátozódnak, hatásuk a hazai állattenyésztés baromfin kívül eső részét igen érzékenyen érinti, hiszen már komoly gazdasági károkat okoztak, illetve vetítenek előre.

Találja meg az Önnek való tartalmat

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza