2021. 01. 25., hétfő
Pál
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Itthon is egyre népszerűbb a biogazdálkodás

Kategória: Élelmiszeripar | Szerző: Ducretot Jade ÖMKi, 2020/12/20

Az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek iránti kereslet egész Európában folyamatosan növekszik. Itthon az ökológiai területek mérete 2019-ben átlépte a 300 ezer hektárt, ezzel öt év alatt megduplázódott a hazai minősített bio terület nagysága. 

Az ökogazdálkodásba bevont földek impozáns bővülésével párhuzamosan a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások is dinamikusan fejlődtek: míg 2015-ben közel 2300 vállalkozó volt öko tanúsított, 2019-re számuk meghaladta az 5600-at.

Bár a biotermékek iránti kereslet itthon is folyamatosan nő, sokan nincsenek tisztában ennek a gazdálkodási módszernek a valódi jelentőségével. Az ökológiai vagy más néven biogazdálkodás a talajok és az élővilág épségének, valamint az emberek egészségének megőrzését célzó komplex gazdálkodási rendszer. Nem egyszerűen arról van szó tehát, hogy a ma jellemző, kémiai alapokra épült gazdálkodással szemben a biogazdálkodók nem használnak műtrágyákat és szintetikus növényvédőszereket. Biogazdálkodás esetén olyan termelési formát kell kialakítani, ahol a talajápolástól kezdve, a tápanyag utánpótláson, a vetésforgón és a fajtaválasztáson át a hasznos élő szervezetek élettereinek biztosításáig, végül pedig a természetes alapanyagokra és biológiai módszerekre épülő növényvédelemig minden összehangoltan és egymásra épülve működik. Továbbá azt is érdemes tudni, hogy ökológiai gazdálkodásban az állatjólétre, növényi sokféleségre és GMO mentességre vonatkozó szempontok (beleértve a takarmányozást is) is maximálisan érvényesülnek. Bővebben a biogazdálkodás feltételrendszeréről az ÖMKi honlapján olvashatnak: www.biokutatas.hu

Az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hazánk egyedüli ökogazdálkodásra szakosodott kutatóintézete. 2011-ben azért jött létre, hogy előmozdítsa az ökológiai gazdálkodás magyarországi fejlődését és szélesebb körű elterjedését. 2012 óta működtetjük úgynevezett on-farm részvételi kutatási hálózatunkat a fenntartható és versenyképes hazai mezőgazdaság előmozdításáért. Az itthon egyedülálló módon Élő Laboratórium (Living Lab) módszertant alkalmazó on-farm kutatási hálózat agroökológiai megoldásokat vezet be országos részvételi kutatási rendszerben, amely a gazdálkodókkal közösen tervezett és kivitelezett üzemi kísérletekkel, az ökológiai átmenet hatékony, gyakorlati megvalósítását segíti elő. Az on-farm hálózat keretében szántóföldi növénytermesztés, kertészet, szőlészet, 2020-tól kezdődően pedig az állattartás területén végzett kísérletekkel is foglalkozunk. Az on-farm hálózatban azt teszteljük, hogy különböző új gyakorlatok, illetve technológiai innovációk hogyan teljesítenek a sokszínű mindennapi gazdálkodásban. A résztvevő gazdálkodók közvetlenül a saját termesztési tapasztalataikból, földjükről és technológiájukról kapnak visszajelzést, lehetőséget teremtve a nyílt innovációra, a termékfejlesztésre, illetve a dinamikus tudásteremtésre és átadásra a  termelők, a kutatók, valamint az értékláncok további szereplői között.


Az ökológiai gazdálkodásba bevont ellenőrzött területek és vállalkozások

Kutatásaink során például hazai paradicsomtájfajtákat juttattunk vissza a mezőgazdasági termesztésbe, valamint a házi kertekbe, és ezáltal a mindennapi étrendbe. További kutatásaink többek között a rézfelhasználás csökkentését célozzák az ökológiai növényvédelemben, elősegítik a helyi, GMO-mentes fehérjeellátást az állatok takarmányozásában, illetve segítik a talaj termékenység fokozását és az eróziós károk csökkentését szőlészeti és szántóföldi kultúrákban egyaránt.

Az ÖMKi on-farm hálózata az élvonalba tartozik Magyarországon, de a Kelet-közép-európai térségben is a fenntartható növénytermesztési, illetve állattenyésztési gyakorlatok kifejlesztésében, amely közvetlen haszonnal jár a gazdálkodók számára, hiszen pozitív hatást gyakorol a termesztési gyakorlatukra, annak hatékonyságára, úgy környezeti, mint gazdasági szempontból. Így járulunk hozzá a gazdálkodási rendszerek fenntarthatóbbá tételéhez, helyi szinten segítve a termelők klímaváltozáshoz és környezetvédelmi elvárásokhoz történő technológiai alkalmazkodását.