Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
2023/08/28
A francia paradoxon szerint a sok sajtot, vajat, állati zsiradékot fogyasztó Franciaországban alacsonyabb a szív-és érrendszeri betegségek száma, mint a kevesebb zsírt fogyasztó országokban. Ennek oka a vörösborok mérsékelt fogyasztása – állapították meg a kutatók. A testes, mély színű vörösborok az antioxidáns anyagok leggazdagabb forrásai, s a bennük található rezveratrol csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések valószínűségét. Magyar paradoxonnak lehetne nevezni, hogy hazánk fiai erről mit sem tudnak. Folyamatosan és látványosan csökken az egy főre jutó borfogyasztás. Fél évszázada még 30-35 liter bort ivott egy átlag magyar, ma már ennek a felét sem ízlelgeti. Az utolsó ismert statisztikák szerint 14-15 literre csökkent évi az átlagos borfogyasztás. Tovább »
Kategória: Élelmiszeripar
Szerző: Hevér László, 2022/02/21
A szőlő szerves savai biztosítják a bor üdeségét és frissességét, de szerepet játszanak az ízérzet kialakításában is. Nem utolsósorban pedig a savak nagymértékben hozzájárulnak a bor stabilitásához és eltarthatóságához. A cukrok bioszintézisével ellentétben a savak elsősorban magukban a fürtökben keletkeznek. Tovább »
Kategória: Agrártámogatások, Élelmiszeripar, Növénytermesztés
2021/09/15
Az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés keretében 1,5 milliárd forintos keretösszeggel lepárlási támogatást biztosít a borászatok számára – közölte Nagy István agrárminiszter.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt a borértékesítés gyakran komoly nehézségekbe ütközött, több fontos értékesítési csatorna korlátozott működése okán a borászatok egy része nehéz helyzetbe került. Hozzátette: bár összességében a borkészletek elmaradnak a sokéves átlagtól, azonban egyes bortermelőknél így is nagyobb mennyiségben halmozódtak fel borok. Tovább »
Kategória: Agrárgazdaság, Agrártámogatások
2021/08/17
2021. augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a jelentős adminisztratív egyszerűsítéseket tartalmazó új borjogi szabályozás intézkedéseit csak 2022 augusztusától kell alkalmazni- jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Az egyik, már most életbe lépő könnyítés jegyében a termelőknek – a régi szabályokkal ellentétben – immár analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lehetőségük van a murci forgalomba hozatalára. Tovább »
Kategória: Agrárgazdaság
2021/03/22
Érettségi, szakmai bizonyítvány, ingyenes kollégiumi elhelyezés, külföldi tanulmányutak, gyakorlatok, ingyenes szakmai képzés felnőttoktatásban, rendszeres havi ösztöndíj minden szakma esetében. Ez a Soós. A kimagasló eredményeket elérő, gyakorlati fókuszú borász iskola. Bemutatjuk a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolát. Tovább »
Kategória: Agrártámogatások
Forrás: kormany.hu, 2020/08/11
Nagy István agrárminiszter a borászok segítését célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be. Tájékoztatása szerint a pályázatot augusztus 10-étől lehet benyújtani. Tovább »
Kategória: Agrártámogatások
Forrás: AM Sajtóiroda, 2020/06/22
A következő hónapokban összesen több mint 9 milliárd forint értékben biztosít támogatást az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával magyar szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta károk enyhítésére. A zöldszürettel kapcsolatos intézkedésekre 2020. június 22-től június 30-ig, míg a krízislepárlással kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatban 2020 júliusától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. Tovább »
Kategória: Növénytermesztés
Szerző: Dr. Gabi Géza PhD TM KH AF Növény- és Talajvédelmi Osztály, 2020/06/11
Az utóbbi években a szőlő virágzása előretolódott kb. egy héttel korábbra. Ez azt jelenti számunkra, hogy a védekezési stratégiánkat át kell gondolni, és előbb kell elindítani a növényvédelmi kezeléseket a megszokott időpontnál. Tovább »
Kategória: Agrártámogatások
2019/07/23
Társadalmi egyeztetésen a VP3-4.2.1-4.2.2-19 "A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén" pályázati felhívás, mely keretében élelmiszer-feldolgozó és borászati üzemek fejlesztése lehetséges. Tovább »
Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: kormany.hu, 2019/01/10
50 milliárdos pályázat januártól élelmiszeripari és borászati fejlesztésekre.Hosszú évekig várhatóan utolsó alkalommal nyílik nagy keretű pályázat az élemiszeripar számára. A pályázaton új élelmiszerfeldolgozók is indulhatnak, a pályázati felhívás alapján az élelmiszerfeldolgozó célterület esetében nem pályázati feltétel a támogatási kérelem benyújtása előtti élelmiszerfeldolgozó tevékenység végzése. A támogatási kérelmek benyújtása 2019. január 2-tól lehetséges. Bővebb információ és ingyenes előminősítésre jelentkezés alább! Tovább »
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza