2023. 02. 03., péntek
Balázs
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Cikkek: Élelmiszeripar

Szalámi és szárazkolbászfélék kisüzemi készítése

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
2022/12/21

A szárazáru aprított nyershúsból és szalonnából, konyhasó és salétromos só, cukor fűszerek és más segéd, illetve alapanyagok felhasználásával készült termék. A szárazáruk két nagy csoportra oszthatók fel, a szalámifélékre és a szárazkolbászokra. A termék eltarthatóságát a fermentációs folyamat (pH-csökkenés) és a szárítás biztosítja. Tovább »

A hazai élelmiszeripar vérkeringésében vannak jelen

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Szerző: Hajtun György, 2022/12/05

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE-ÉTI) sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytat, és jelenleg is az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amelynek képzési rendszere átfogja az élelmiszermérnök képzés teljes körét (BSc, MSc) és önálló doktori programmal (PhD) is rendelkezik. Prof. Dr. Friedrich László intézetigazgatóval beszélgettünk. Tovább »

A kormány elkötelezett a globális élelmezésbiztonság mellett

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Forrás: Agrárium infó, 2022/11/25

Magyarország Kormánya számára stratégiai jelentőségű az élelmezésbiztonság, illetve az, hogy a magyar emberek asztalára jó minőségű élelmiszerek kerüljenek. Az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett rendezvényen az Agrárminisztériumot dr. Ökrös Oszkár nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte.  Tovább »

Magyarország méz- és méhszerető agrárország

Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés, Élelmiszeripar
2022/11/24

A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, Isztambulban. Tovább »

Nélkülözhetetlen a tojásfogyasztás

Kategória: Agrárgazdaság, Állattenyésztés, Élelmiszeripar
Szerző: (h. gy.), 2022/11/21

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSz) idén október 14.- én rendezte meg a jubileumi 20. Tojás Világnapi szakmai konferenciát, amelynek a budaörsi Hotel Holiday Inn volt a helyszíne. Tovább »

Veszélyek és kockázatok az élelmiszer kiskereskedelemben

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
2022/11/15

Az élelmiszer-biztonság annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja. Tovább »

15 ország szakemberei adnak elő a Tokaj-Hegyalja Egyetem kongresszusán

Kategória: Élelmiszeripar, Növénytermesztés
2022/10/13

A Tokaj-Hegyalja Egyetem egyik fontos célkitűzése a nemzetközileg is egyedi szőlész-borász képzés megalapozása. Ehhez a neves hazai szakemberek felvonultatása mellett elengedhetetlen a kutatások (a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel) és a külföldi szaktekintélyek bevonása is. Ebben a szellemben szervezi meg az egyetem november 13. és 16. között a Tokaj Wine Congress-t (TWC) Sárospatakon, a világörökségi tokaji borvidéki környezetben. Tovább »

A házi élelmiszer-feldolgozás növekvő jelentősége

Kategória: Élelmiszeripar
2022/09/15

A mostani szárazság, az elszabadult infláció megnehezíti a megszokott színvonalú élelmiszer beszerzést és az egészséges táplálkozást sokak számára. Gabonából itthon terem elegendő, de a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztói árát egyre kevesebben képesek kifizetni. Egyre fontosabb szerephez jut a házi és kistermelői élelmiszer-előállítás és feldolgozás. Tovább »

Borászati technológiák - Kéntelenítés és szénsavazás

Kategória: Élelmiszeripar
2022/09/07

A kéntelenítés és a szénsavazás nem tartoznak szorosan a borászaton belüli nagy technológiai vonulatok (szőlőfeldolgozás, fehérbor készítés stb.) egyikéhez sem, de azokat kiegészítve a végtermékeket vagy újabb oldalukról mutatják be, vagy feldolgozhatóságukat, illetve minőségüket növelik. Egymástól eltérő funkcióval rendelkeznek, ugyanakkor a saját területükön nem helyettesíthetők. Tovább »

Fejlesztésekkel erősít a szentesi DélKerTÉSZ

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Növénytermesztés
2022/07/13

Bár jó szezon vár a magyar zöldségekre, nehézségek továbbra is vannak: a megnövekedett költségek kezelése, azok érvényesítése a termelői árakban továbbra is meghatározó. A megfelelő élelmiszerellátáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy életképes maradjon a magyar termelői közösség – derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Tovább »

2014-2021 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza