2025. 05. 16., péntek
Botond, Mózes
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Cikkek: Élelmiszeripar

Közel 3,5 tonna bor versenyez idén az Országos Borversenyen

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: HNT Sajtó, 2025/05/13

Május 13-án Budapesten kezdetét vette a 44. Országos Borverseny, Magyarország legnagyobb múltú, legrangosabb szakmai bormustrája. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett megmérettetés idén is teljes országos lefedettséggel zajlik: 22 borvidékről 239 pincészet összesen 890 bormintát nevezett – ez közel 2700 palack, vagyis csaknem 3,5 tonna bort jelent. A legtöbb tételt Villány, Szekszárd és a Kunság borvidékei nevezték, a mezőnyben pedig összességében a csendes fehérborok vannak elsöprő többségben. Tovább »

Egy hajmáskéri üzemből 3,4 tonna élelmiszert vont ki a hatóság

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: NÉBIH , 2025/05/08

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) súlyos szabálytalanságokat tárt fel egy hajmáskéri élelmiszer-előállító üzemben: a szakemberek 3,4 tonna jogsértő, részben nem nyomon követhető, részben lejárt fogyaszthatósági idejű tételt vontak ki a forgalomból. A forgalomba hozatalát azonnal megtiltották, és a tételeket zár alá helyezték, így a fogyasztókhoz ezek a termékek nem juthattak el. Tovább »

Nyár, grillszezon, sertéshús! - Elindította fogyasztásösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: AMC Sajtó, 2025/05/08

Magyarországon minden esetben bevizsgált, jó minőségű sertéshús kerülhet a boltokba és a piacokra - hangzott el az Agrármarketing Centrum sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy májusban, a grillszezon kezdetére időzítve fogyasztásösztönző kampányt indítanak. A promóció 2025. május 8-25. között, az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szakmai támogatásával zajlik majd, melynek során kóstoltatásokkal és médiakampánnyal hívják fel a figyelmet a hazai sertéstermékek fogyasztására. Tovább »

Ugrás a pácsók világába – a MATE nagy húsvéti sonka körképe

Kategória: Élelmiszeripar
2025/04/15

A húsvéti ünnep közeledtével egyre többen keresik a boltok polcain a különböző pácolt sonkákat és termékeket. Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet (ÉTTI) igazgatója segít eligazodni a különböző pácolási eljárások között és néhány vásárlási jótanáccsal is ellátja a fogyasztókat. Tovább »

Idén bőséges a hazai húsvétisonka-kínálat

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Forrás: NAK Sajtó, 2025/04/15

Húsvét közeledtével, egyre több fogyasztó kosarába kerülnek különböző sonkatermékek. A Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) körképe szerint a vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb teret kapnak a minőségi és a kisebb kiszerelésű termékek, adta hírül sajtóközleményében a kamara. Tovább »

Gasztronómiai csúcskülönlegességek a magyar standon Szingapúrban

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: AMC Sajtó, 2025/04/08

Megnyílt Ázsia egyik legjelentősebb nemzetközi, szakmai kiállítása Szingapúrban, a Food and Hotel Asia (FHA). A 2025. április 8-11. között zajló eseményre több mint hatvanötezer látogatót várnak.  Az Agrármarketing Centrum közösségi standján többek között sajttal, mézzel, mangalicával, táplálékkiegészítőkkel, tokaji musttal és villányi borokkal várják a beszerzők érdeklődését. A hat magyar kiállító egy hatvan négyzetméteres standon mutatkozik be; ketten közülük évről évre részt vesznek a kiállításon.  Tovább »

Amit érdemes tudni a medvehagyma gyűjtéséről - A MATE kertészmérnökének tanácsai

Kategória: Élelmiszeripar, Növénytermesztés
Forrás: MATE, 2025/04/04

Ilyenkor tavasszal a medvehagyma nagyon kedvelt alapanyaga számos sós finomságnak, kenyérnek, pogácsának, azonban érdemes néhány szabályt betartani azoknak, akik a szabadban, saját maguk indulnak e különleges csemege felkeresésére az erdőben. Bottlik Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kertészmérnöke néhány, de annál fontosabb alapszabályt oszt meg a medvehagyma gyűjtésével, tárolásával és felhasználásával kapcsolatban. Tovább »

Pálinka szaktudósítói workshop

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: Agrárium info, 2025/03/31

A Magyar Pálinka Lovagrend azzal a céllal hívott meg újságírókat egy exkluzív, szaktudósítói workshopra az Oxygen Media Budapesti Stúdióba, hogy a pálinkával kapcsolatos tudásanyagot megismerjék, és ezáltal a jövőben megjelenő tudósítások szakmai színvonala emelkedjen.  Barabás Attila pálinkalovag Nagymester szerint a médiában sajnálatos módon manapság sok pontatlan vagy hibás információ jelenik meg a pálinkáról. A Magyar Pálinka Lovagrend elkötelezett abban, hogy a jövőben a nyilvánosság hiteles és szakértői tudáson alapuló cikkekből tájékozódhasson. Tovább »

Élelmiszer-biztonság mindenek felett

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Szerző: H. Gy., 2025/03/17

Ma már közismert, és elfogadott szlogen, hogy az vagy, amit eszel. Nehéz azonban eligazodni a digitális világunkban megjelenő vélemények, álláspontok alapján, hiszen számtalan pozitív és negatív vélemény jelenik meg az élelmiszerek minőségéről, az élelmiszer-biztonságról. A Kersia Hungária Kft. tevékenységében az élelmiszer-biztonságot első számú prioritásként határozták meg. Bajkai Tiborral, a kft. kereskedelmi igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cég hogyan gondoskodhat a növekvő népességszám élelmezéséről biztonságosabb termékekkel? Tovább »

Módosult az EPR Rendszer

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Forrás: Agrárium infó, 2025/03/16

Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet. Tovább »

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza