Szerző: H. Gy., 2025/03/17
Ma már közismert, és elfogadott szlogen, hogy az vagy, amit eszel. Nehéz azonban eligazodni a digitális világunkban megjelenő vélemények, álláspontok alapján, hiszen számtalan pozitív és negatív vélemény jelenik meg az élelmiszerek minőségéről, az élelmiszer-biztonságról. A Kersia Hungária Kft. tevékenységében az élelmiszer-biztonságot első számú prioritásként határozták meg. Bajkai Tiborral, a kft. kereskedelmi igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cég hogyan gondoskodhat a növekvő népességszám élelmezéséről biztonságosabb termékekkel? Tovább »
Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Forrás: Agrárium infó, 2025/03/16
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet. Tovább »
Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás
2025/03/15
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek. Tovább »
Szerző: Hajtun György, 2025/03/12
Már nincsenek könnyű, nagyon jó eredményeket hozó évek a magyar mezőgazdaság különböző ágazataiban, ugyanis az évértékelő beszámolók mindegyike azzal kezdődik, hogy nehéz gazdálkodási éven vagyunk túl. A szentesi központú Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) sem zárt könnyű évet. Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke azonban nem a külső, éghajlati, gazdasági környezetet ostorozza, hanem a múlt tapasztalataiból építkezve előre tekint. Az elnökkel az idei feladatokról, a várható kihívásokról beszélgettünk. Tovább »
Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: MATE Médiaközpont, 2025/03/11
Az ún. örök vegyianyagokként ismert per- és polifluoralkil (PFA) anyagok és a nanoműanyagok (NPL) együttes előfordulása és kölcsönhatása a környezetben lehetséges és kockázatos anyagkombináció (pl. kommunális szennyvizekben). A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) közös munkájukban arra a megállapításra jutottak, hogy vizes közegben e két szennyező terjedését nagyban befolyásolja a PFA anyagok megkötődése a nanoplasztik kolloidok felületén, sőt ez környezeti kockázatukat is meghatározza. Együttes előfordulásuk esetén ugyanis jelentősen nőhet a vízi ökoszisztémákra és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásuk abban az esetben, ha a PFA vegyület a nanoműanyag felületéhez kötődik (adszorbeálódik). Tovább »
Forrás: AMC Sajtó, 2025/03/11
Idén is megrendezik a magyar agrárium és élelmiszeripar legnagyobb hazai eseményét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) – jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. A 2025. szeptember 18-21. között a HUNGEXPO területén zajló nagyszabású mustra mind az agrárszakma, mind a nagyközönség számára kihagyhatatlan programnak ígérkezik. Tovább »
Szerző: H.Gy., 2025/03/05
Immár tizenegy éve, hogy február utolsó szombatján Dávodon rendezik meg az évadnyitónak is nevezett püspökpusztai csukapörköltfőző versenyt. A főzőverseny ötlet és megvalósító gazdája Horváth Árpád, aki ma már nem a halászatban dolgozik. Az idei versenyt Dávodon belül új helyszínen szervezték, ami a 38 versenyző csapatot egyáltalán nem zavarta meg, ugyanis mindenki a legjobb teljesítményét nyújtotta. Tovább »
Forrás: AMC Sajtó, 2025/02/20
A világ vezető élelmiszeripari szakkiállításai közül az egyik a dubaji Gulfood, amely meghatározó szerepet tölt be az Öböl-térségbe irányuló kereskedelmi kapcsolatok alakításában. Az Agrármarketing Centrum minden évben részt vesz a rangos eseményen, ezúttal 24 kiállító részvételével várja a közösségi stand a szakmai látogatókat. Tovább »
Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, 2025/02/08
„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy szervezetünk, a Tej Terméktanács több mint 20 éve végez országos szintű, általános iskolás gyermekek és pedagógusaik számára folytatott oktató, ismeretterjesztő tevekénységet, a tej és tejtermékek pozitív élettani hatásairól”, fogalmazott Harcz Zoltán, a TTT ügyvezető igazgatója. 2015. és 2024. között már közel 90 ezer kisiskolás gyermeknek nyílt lehetősége részt venni a Terméktanács megújult, modern élményparkkal működtetett iskolai edukációs programsorozatában. Tovább »
2025/01/30
Minden mozog a tojástermelésben. A statisztikai adatok szerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás ára a csomagolás helyén 17 százalékkal volt alacsonyabb 2024-ben, mint egy évvel korábban; a mélyalmos tartásnál ez a csökkenés csak 13 százalék. Ezt természetesen a gazdasági adatok elemzésekor is érzékelik a termelők: 2023-ban a ketreces étkezési tojástermelés költségarányos jövedelme 38 százalék volt, a tavalyi, még becsült adatok alapján már csak 11 százalék. Tovább »
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza