2025. 08. 20., szerda
István
Agrometeorológia
növényvédelem
Részletes agrometeorológia
xxx Menü xxx

Cikkek: Élelmiszeripar

Sertéshús: a grillszezon királya a jó időben hódít! (X)

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: AMC Sajtó, 2025/05/20

A jó idő beköszöntével sűrűsödnek a társasági események, baráti összejövetelek, ráadásul ez a szabadtéri sütés-főzés időszaka. A sertéshúst nem kell bemutatni, hiszen a magyar konyha egyik legnépszerűbb és leghagyományosabb alapanyaga, de kifejezetten jól mutat a grillrácson is: változatosan fűszerezhető és pácolható, szaftos, omlós és viszonylag rövid idő alatt elkészül. Nem véletlen, hogy az Agrármarketing Centrum a nyári grillszezonra időzítve indította el sertéshús fogyasztásösztönző kampányát. A május végéig tartó promóció során – az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetségének szakmai támogatásával – arra is ráirányítják a figyelmet, hogy a vörös húsok fogyasztása kifejezetten előnyös, tápanyagtartalma miatt az egészségtudatos étrendben is helyet kell kapnia. Tovább »

Újszerű digitalizációs megoldások - Az Állatorvostudományi Egyetem és a Makrom Kft. közös projektje

Kategória: Élelmiszeripar
2025/05/19

Digitális élelmiszerbiztonsági rendszerrel támogatott, táplálkozásélettani szempontból kedvező hatású tejtermék fejlesztéssel kínál megoldást a Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a tejérzékenységben érintettek és a tudatos fogyasztók számára. A "Digitális élelmiszerlánc menedzsment rendszerrel támogatott A2 tejtermékek fejlesztése" című projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap 314 millió forintos támogatásával valósul meg. Tovább »

Egy falat Magyarország Shanghajban - Megnyitott a SIAL China, hazánk is bemutatkozik

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Forrás: AMC Sajtó, 2025/05/19

Prémium élelmiszerek és különlegességek is megjelennek az Agrármarketing Centrum közösségi standján Sanghajban, ahol most rendezik a világ egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari eseményét, a SIAL China-t. A 2025. május 19–21. között zajló expó a párizsi SIAL kiállítás társrendezvénye, amely nem csupán Kína, de egész Kelet-Ázsia legnagyobb élelmiszeripari seregszemléje mintegy 5000 kiállító, és 180 ezer szakmai látogató részvételével. Tovább »

Közel 3,5 tonna bor versenyez idén az Országos Borversenyen

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: HNT Sajtó, 2025/05/13

Május 13-án Budapesten kezdetét vette a 44. Országos Borverseny, Magyarország legnagyobb múltú, legrangosabb szakmai bormustrája. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett megmérettetés idén is teljes országos lefedettséggel zajlik: 22 borvidékről 239 pincészet összesen 890 bormintát nevezett – ez közel 2700 palack, vagyis csaknem 3,5 tonna bort jelent. A legtöbb tételt Villány, Szekszárd és a Kunság borvidékei nevezték, a mezőnyben pedig összességében a csendes fehérborok vannak elsöprő többségben. Tovább »

Kiváló, és biztonságos termékek gyártója a GALLICOOP

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Szerző: Hajtun György, 2025/05/12

A Magyar Pulykaszövetség tavaly ősszel az újságírók számára rendezett egy gasztronómiai eseményt, amelyen a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. által előállított pulykahúsból készítettünk ételeket. Jómagam a cannelloni receptet húztam ki két társammal, és mondhatom, hogy igen finom ebédet sikerült elkészíteni. Azóta a család is megkedvelte a pulykahúsból készült ételeket, így gyakran szerepel a családi étrendünkön a változatosan elkészíthető fogások. Ruck János, a GALLICOOP Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója az általuk előállított termékpalettát is jó szívvel ajánlotta mindenkinek. Tovább »

Az élelmiszerek minőségéért és biztonságáért viselt felelősség

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Szerző: Dr. Hegedűs László Zsigmond, 2025/05/09

Az élelmiszer-biztonság az élelmiszernek az a tulajdonsága, hogy a fogyasztójának életét vagy egészségét semmilyen módon nem veszélyezteti, vagy semmi egyéb módon számára károsodást nem okoz. Az élelmiszer-biztonság tehát annak biztosítása, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően fogyasztja. Tovább »

Egy hajmáskéri üzemből 3,4 tonna élelmiszert vont ki a hatóság

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: NÉBIH , 2025/05/08

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) súlyos szabálytalanságokat tárt fel egy hajmáskéri élelmiszer-előállító üzemben: a szakemberek 3,4 tonna jogsértő, részben nem nyomon követhető, részben lejárt fogyaszthatósági idejű tételt vontak ki a forgalomból. A forgalomba hozatalát azonnal megtiltották, és a tételeket zár alá helyezték, így a fogyasztókhoz ezek a termékek nem juthattak el. Tovább »

Nyár, grillszezon, sertéshús! - Elindította fogyasztásösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum

Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: AMC Sajtó, 2025/05/08

Magyarországon minden esetben bevizsgált, jó minőségű sertéshús kerülhet a boltokba és a piacokra - hangzott el az Agrármarketing Centrum sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy májusban, a grillszezon kezdetére időzítve fogyasztásösztönző kampányt indítanak. A promóció 2025. május 8-25. között, az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szakmai támogatásával zajlik majd, melynek során kóstoltatásokkal és médiakampánnyal hívják fel a figyelmet a hazai sertéstermékek fogyasztására. Tovább »

Riaszt a RASFF - Összefoglaló a 2024-es magyar esetekből

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Forrás: Agrárium infó, 2025/05/08

Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere (RASFF) alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak. Az esetek 88 százaléka külföldi előállítású terméket érintett. Tovább »

A Nébih kiválóan őrködik a hazai élelmiszerbiztonság felett

Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Szerző: B. K., 2025/05/07

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én, 13 éve alakult meg azzal a céllal, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyelje az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzdjön az élelmiszerhamisítások, és a feketegazdaság ellen. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására. A hivatal kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Dr. Nemes Imrét, a Nébih elnökét kérdeztük. Tovább »

2014-2025 © Agrárium7   –   Minden jog fenntartva.

Tanulmány letöltése X

A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.

Tanulmány letöltése » feliratkozás X

« vissza

Tanulmány letöltése » ellenőrzés X

Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.

A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra

Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.

« vissza