
2025/04/15
A húsvéti ünnep közeledtével egyre többen keresik a boltok polcain a különböző pácolt sonkákat és termékeket. Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet (ÉTTI) igazgatója segít eligazodni a különböző pácolási eljárások között és néhány vásárlási jótanáccsal is ellátja a fogyasztókat. Tovább »

Forrás: NAK Sajtó, 2025/04/15
Húsvét közeledtével, egyre több fogyasztó kosarába kerülnek különböző sonkatermékek. A Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) körképe szerint a vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb teret kapnak a minőségi és a kisebb kiszerelésű termékek, adta hírül sajtóközleményében a kamara. Tovább »

Forrás: AMC Sajtó, 2025/04/08
Megnyílt Ázsia egyik legjelentősebb nemzetközi, szakmai kiállítása Szingapúrban, a Food and Hotel Asia (FHA). A 2025. április 8-11. között zajló eseményre több mint hatvanötezer látogatót várnak. Az Agrármarketing Centrum közösségi standján többek között sajttal, mézzel, mangalicával, táplálékkiegészítőkkel, tokaji musttal és villányi borokkal várják a beszerzők érdeklődését. A hat magyar kiállító egy hatvan négyzetméteres standon mutatkozik be; ketten közülük évről évre részt vesznek a kiállításon. Tovább »

Forrás: MATE, 2025/04/04
Ilyenkor tavasszal a medvehagyma nagyon kedvelt alapanyaga számos sós finomságnak, kenyérnek, pogácsának, azonban érdemes néhány szabályt betartani azoknak, akik a szabadban, saját maguk indulnak e különleges csemege felkeresésére az erdőben. Bottlik Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kertészmérnöke néhány, de annál fontosabb alapszabályt oszt meg a medvehagyma gyűjtésével, tárolásával és felhasználásával kapcsolatban. Tovább »

Forrás: Agrárium info, 2025/03/31
A Magyar Pálinka Lovagrend azzal a céllal hívott meg újságírókat egy exkluzív, szaktudósítói workshopra az Oxygen Media Budapesti Stúdióba, hogy a pálinkával kapcsolatos tudásanyagot megismerjék, és ezáltal a jövőben megjelenő tudósítások szakmai színvonala emelkedjen. Barabás Attila pálinkalovag Nagymester szerint a médiában sajnálatos módon manapság sok pontatlan vagy hibás információ jelenik meg a pálinkáról. A Magyar Pálinka Lovagrend elkötelezett abban, hogy a jövőben a nyilvánosság hiteles és szakértői tudáson alapuló cikkekből tájékozódhasson. Tovább »

Szerző: H. Gy., 2025/03/17
Ma már közismert, és elfogadott szlogen, hogy az vagy, amit eszel. Nehéz azonban eligazodni a digitális világunkban megjelenő vélemények, álláspontok alapján, hiszen számtalan pozitív és negatív vélemény jelenik meg az élelmiszerek minőségéről, az élelmiszer-biztonságról. A Kersia Hungária Kft. tevékenységében az élelmiszer-biztonságot első számú prioritásként határozták meg. Bajkai Tiborral, a kft. kereskedelmi igazgatójával arról is beszélgettünk, hogy a cég hogyan gondoskodhat a növekvő népességszám élelmezéséről biztonságosabb termékekkel? Tovább »
Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar
Forrás: Agrárium infó, 2025/03/16
Könnyített adminisztrációt és évi egyszeri EPR fizetési kötelezettséget hozott az új év az élelmiszeripari kistermelőknek és az árbevétel plafont el nem érő mezőgazdasági őstermelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Energiaügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően módosult a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló kormányrendelet. Tovább »
Kategória: Agrárgazdaság, Élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás
2025/03/15
A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet kap a takarmány- és élelmiszeriparban, hiszen a termelés optimalizálásával nemcsak költséghatékonyságot érhetünk el, hanem csökkenthetjük a termelési folyamathoz kapcsolódó erőforrás-felhasználást is. A minőségbiztosítás ebben kulcsszerepet játszik, hiszen segítségével biztosítható, hogy a termék megfelel a kimondott vagy kimondatlan igényeknek. Tovább »

Szerző: Hajtun György, 2025/03/12
Már nincsenek könnyű, nagyon jó eredményeket hozó évek a magyar mezőgazdaság különböző ágazataiban, ugyanis az évértékelő beszámolók mindegyike azzal kezdődik, hogy nehéz gazdálkodási éven vagyunk túl. A szentesi központú Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) sem zárt könnyű évet. Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke azonban nem a külső, éghajlati, gazdasági környezetet ostorozza, hanem a múlt tapasztalataiból építkezve előre tekint. Az elnökkel az idei feladatokról, a várható kihívásokról beszélgettünk. Tovább »
Kategória: Élelmiszeripar
Forrás: MATE Médiaközpont, 2025/03/11
Az ún. örök vegyianyagokként ismert per- és polifluoralkil (PFA) anyagok és a nanoműanyagok (NPL) együttes előfordulása és kölcsönhatása a környezetben lehetséges és kockázatos anyagkombináció (pl. kommunális szennyvizekben). A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) közös munkájukban arra a megállapításra jutottak, hogy vizes közegben e két szennyező terjedését nagyban befolyásolja a PFA anyagok megkötődése a nanoplasztik kolloidok felületén, sőt ez környezeti kockázatukat is meghatározza. Együttes előfordulásuk esetén ugyanis jelentősen nőhet a vízi ökoszisztémákra és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásuk abban az esetben, ha a PFA vegyület a nanoműanyag felületéhez kötődik (adszorbeálódik). Tovább »
A kiválasztott tanulmány letöltése ingyenes, ám feliratkozáshoz kötött. Kérjük válassza ki az Önnek megfelelő opciót az alábbiak közül.
Ehhez az e-mail címhez nem tartozik aktív feliratkozó. Kérjük, ellenőrizze, hogy azt az e-mail címet adta e meg, amivel feliratkozott hozzánk. Amennyiben új e-mail címmel szeretne regisztrálni, kattintson az alsó "vissza" gombra.
A tanulmány letöltése elindult! » letöltés újra
Kérjük, e-mail címe megadásával erősítse meg, hogy Ön már feliratkozott az Agrárium7 hírlevél listájára, ami után a választott tanulmány automatikusan letöltésre kerül.
« vissza